Integrarea Migranților și Educația Interculturală, Discutate cu Studenții și Elevii din Arad
03.06.2024

Proiectul EuBelong al Consiliului Județean Arad

Integrarea migranților și deschiderea față de educația interculturală au fost subiectele principale ale unui șir de întâlniri desfășurate recent cu studenții și elevii din Arad, în cadrul proiectului european EuBelong, derulat de Consiliul Județean Arad.


"Imigrant în Arad. Experiențe Împărtășite" – Proiect Pilot

Sub egida strategiei județene, proiectul pilot "Imigrant în Arad. Experiențe Împărtășite" a vizat prezentarea experiențelor personale ale unor studenți internaționali veniți în comunitatea arădeană. La ultima întâlnire desfășurată la Colegiul Național "Elena Ghiba Birta", elevii au avut ocazia să afle poveștile unei studente din Republica Moldova și ale unei studente născute în Austria, din părinți români, care după 18 ani a ales să revină în România.


Întâlniri Anterioare

Anterior, proiectul a organizat întâlniri similare la Universitatea "Aurel Vlaicu" și la Colegiul Național "Preparandia - Dimitrie Țichindeal", unde studenții și elevii au avut ocazia să interacționeze cu alți migranți și să înțeleagă mai bine provocările și oportunitățile legate de migrație.


Scopurile Proiectului Pilot

Printre obiectivele acestui proiect pilot se numără:

  • Înțelegerea fenomenului migrației prin prisma unor experiențe umane autentice.
  • Promovarea respectului pentru demnitatea umană.
  • Acceptarea diversității culturale.

Aceste inițiative au fost concepute pentru a îmbunătăți percepția tinerilor arădeni asupra migrației și pentru a încuraja o mai mare deschidere și toleranță în rândul comunității locale.