Începe vaccinarea cu Moderna
01.02.2021

Începând de astăzi, în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care rapelul se realizează la 28 de zile, și nu la 21 de zile, așa cum este în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech.
In judetul Arad, vaccinul Moderna va fi disponibil in decurs de cateva zile.

Prima tranșă de vaccin Moderna a ajuns în țara noastră pe 13 ianuarie, pe cale rutieră. A fost un lot simbolic de 14.000 de doze.
Cea de-a doua tranşă, de peste 21.000 de doze de vaccin Moderna, a ajuns, sâmbătă, în țară, fiind depozitate la Institutul Cantacuzino.

Având în vedere disponibilitatea limitată a dozelor de la Pfizer și necesitatea asigurării rapelului, pentru doza 1 se va vaccina și cu Moderna.

Cele două vaccinuri nu vor fi combinate, astfel că persoanele care au fost deja vaccinate cu dozele Pfizer/BioNTech vor face rapelul cu același vaccin. La fel stau lucrurile și în cazul persoanelor care vor primi prima doză din vaccinul Moderna.

Moderna este un vaccin utilizat pentru a preveni boala COVID-19 cauzată de infecția cu virusul SARS-CoV-2. Acesta este administrat adulților cu vârsta de peste 18 ani.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.