Începând cu 25 noiembrie 2019, RETIM va începe colectarea separată a deșeurilor biodegradabile în localitățile Curtici, Nădlac, Pecica, Pâncota și Sântana.
Deșeurile biodegradabile sunt deșeurile care se descompun în mod natural și care nu poluează mediul înconjurător. Lista acestor deșeuri include, dar nu se limitează la:
- resturi de fructe și legume proaspete sau gătite;
- resturi de pâine și cereale;
- zaț de la cafea / resturi de ceai;
- cartoane și hărtii care nu pot fi reciclate (murdare sau ude);
- coji de ouă;
- coji de nuci;
- păr și blană;
- haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunțite;
- plante de casă;
- resturi vegetale din curte (frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori);
- bucăți de lemn mărunțit;
- rumeguș, fân și paie;
RETIM atrage atenția asupra faptului că nu este permisă depozitarea în pubela maro a deșeurilor verzi rezultate din toaletarea curților si grădinilor (crengi, iarbă).
Pentru mai multe detalii referitoare la ce se poate depozita în pubela maro vizitați pagina de website: www.retim.ro/biodegradabil-arad
Deșeurile biodegradabile se vor colecta separat de celelalte deșeuri din gospodărie în pubela maro. Gospodăriile care nu au primit încă pubela maro se pot adresa Primăriilor locale pentru a primi una.
O atenție deosebită trebuie acordată deșeurilor de origine animală care nu se depozitează in pubela maro precum carne, pește, oase, lactate, blană, păr, excremente!
Astfel ca urmare a introducerii colectării separate a deșeurilor biodegradabile, gospodăriile din cele cinci localități vor colecta separat deșeurile menajere după cum urmează:
- deșeurile biodegradabile în pubela maro
- deșeurile reziduale în pubela neagră
- deșeurile reciclabile din plastic și aluminiu in pubela galbenă
- deșeurile reciclabile din sticlă în containerele stradale verzi
- deșeurile reciclabile din carton și hârtie în containerele stradale albastre
Vă rugăm să aveți în vedere faptul că aveți obligația legală, conform regulamentului de salubrizare a județului Arad, să nu introduceți în recipientele de colectare deșeuri din categoria celor cu regim special (periculoase, toxice, explozive), animaliere, provenite din construcții, din toaletarea pomilor sau curățarea și întreținerea spațiilor verzi. În caz contrar operatorul va fi nevoit să refuze colectarea recipientelor cu conținut neconform.