Impozit pe criptomonede
21.04.2021

Se impoziteaza criptomonedele.
ANAF cauta romanii care au facut bani din "bitcoin" pe platformele din alte tari.
Incepand cu data de 1 aprilie 2019, veniturile din transferurile de criptomonede se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea declaratiei unice de catre beneficiar in anul urmator celui de realizare a venitului.

Conform codului fiscal, termenul de depunere a declaratiei unice este de 25 mai 2021. In cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 de lei la 500 de lei.

Declaratia unica se poate depune prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual", disponibil pe site-ul ANAF sau prin intermediul serviciului "Depunere declaratii" disponibil pe portalul e-guvernare pe baza certificatului digital calificat.

Cota de impozit pe venit este de 10%, iar tranzactiile sunt exceptate de la aplicarea contributiei sociale, dar nu si de la contributia de asigurari sociale de sanatate.

Inspectorii DGAF verifica acum tranzactiile cu criptomonede realizate de persoane fizice si juridice din Romania. In acest sens au fost initiate si cooperari cu administratiile partenere din cadrul UE pentru obtinerea de date despre persoanele din Romania care au obtinut venituri de pe platformele de tranzactionare din statele membre.