Mai mulţi primari arădeni s-au adunat astăzi, într-un protest tăcut, pentru a atrage atenţia asupra pericolului exploatării gazelor de şist în zona oraşului Curtici.
Edilii se tem că o firma maghiară, care a cumpărat mai multe hectare de pământ ar dori să extragă gaze prin metode neconvenţionale. Asta ar duce, susţin aleşii locali, la o poluare masivă a solului.
Scandalul a început cu 6 ani în urmă, când o firmă din Ungaria a venit în judeţul Arad să ceară mai multor proprietari de teren din zona de graniţă să le permită să facă prospecţiuni pe parcelele lor.
Insistenţele firmei respective au creat suspiciuni, iar oamenii s-au speriat ca aceasta ar dori să înceapă exploatarea gazelor de şist din zonă. Aşa că localnicii şi autorităţile au înfiinţat Asociaţia pentru Salvarea Câmpiei de Vest şi au dat în judecată investitorul maghiar pentru a pune capăt acţiunii de prospecţie.
Procesele întinse pe şase ani au dat câştig de cauză localnicilor, care s-au trezit în 2020 că firma maghiară a cumpărat 9 hectare de teren în Curtici şi Dorobanţi, prin interpuşi.
După cumpărarea terenurilor, reprezentanţii firmei au cerut primarilor din zonă să le permită să intre cu utilaje pe străzile comunelor și a orașelor, nu doar pe drumurile agricole
Autorităţile locale din zonă se tem că substanţele ce ar putea fi folosite la extragerea gazelor de şist ar contamina pânza freatică.
De atffel, proprietarii terenurilor vândute unei firme de avocatură, care ulterior a revândut pământul investitorilor maghiari, sunt revoltaţi.
Reprezentanţii firmei maghiare susţin însă că nu au intenţionat niciodată să extragă gaze de şist în judeţul Arad:
„Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de sist. Nu a avut niciodata intentia de a cauta gaze de sist si nu are niciun plan de a cauta gaze de sist in nicio localitate din judetul Arad. Dincolo de faptul ca perimetruL EX6 Arad nici macar nu are potential de sist, asa cum arata toate datele disponibile, Panfora Oil & Gas a semnat un accord cu Agentia Natinala pentru Resurse Minerale ale carui prevederi legale NU includ nicio activitate legata de gaze de sist. ANRM a confirmat public acest lucru si o poate face din nou oricand.
In cadrul operatiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze conventionale existente, Panfora Oil & Gas a achizitionat cateva suprafete de pamant in zona pentru a realiza forajele necesare. Achizitionarea s-a facut prin intermediar pentru ca Panfora nu are experienta si expertiza necesara acestor operatiuni de cumparare de terenuri, dar propietarul final este cunoscut, nu ne-am ascuns niciodata. Am achizitionat aceste loturi tocmai pentru a nu perturba activitatea fermierilor din zona si a putea realiza operatiunile de explorare fara a avea niciun impact asupra culturilor agricole existente.
Pentru a inlatura orice dubiu asupra intentiilor, Panfora a propus tuturor comunitatilor locale semnarea unor acorduri legale prin care se angajeeaza sa nu exploreze si/sau exploateze vreodata gaze de sist in regiune.”
Protestatarii susţin însă că nu cred în declaraţiile firmei din Ungaria şi vor continua protestele până când vor avea siguranţa că vor pune capăt pericolului exploatării gazelor de şist în zonă.