Imagini foto-tactile
25.09.2020


Primăria Municipiului Arad a organizat astazi un eveniment de promovare a patrimoniului cultural prin accesibilizarea unor clădiri de patrimoniu folosind imagini foto-tactile, destinate persoanelor cu deficiențe de vedere.
Cu acest prilej au fost prezentate cele cinci imagini foto-tactile ale unor clădiri emblematice din Municipiul Arad: Palatul Administrativ, Palatul Cultural - Filarmonica Arad, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” Arad, Gara Centrală Arad și Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad.
La baza realizării imaginilor tactile stau tehnici specifice de interpretare a fotografiilor, prin suprapunerea peste imaginea fotografică a contururilor tactile și a texturilor elementelor arhitectonice, reliefate apoi pentru a fi citite de persoanele nevăzătoare, acestea fiind însoțite de numele clădirii scris în alfabetul Braille.
Imaginile foto-tactile au fost fixate pe suporturi speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere și urmează să fie montate la intrarea în aceste clădiri, însoțite de marcaje tactilo-vizuale de avertizare amplasate la o distanță adecvată de acestea.
La eveniment au participat reprezentanți ai Asociației Nevăzătorilor din România, ai Școlii Speciale pentru nevăzători – Liceul Special „Sfânta Maria”, reprezentanți ai autorităților locale și ai societății civile.
Planșele vor fi amplasate la intrarea în fiecare din cele cinci clădiri. În funcție de impactul pe care îl va avea acest proiect pilot, nu este exclus pe viitor sa fie realizate și machete 3D ale principalelor obiective din Arad.
Azi, cu ajutorul acestor planșe avem posibilitatea să ne facem o idee despre arhitectura orașului care este foarte frumoasă. Aș vrea să vă spun că inclusiv pentru copii astfel de materiale sunt extrem de necesare pentru a-și crea educația de mâine. ”, a declarat președintele Asociației Nevăzătorilor Filiala Arad, Florin Atimuț.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului „Orașe Europene Tinere, Accesibile și Sustenabile II” co-finanțat de Comisia Europeană prin Programul „Europa pentru Cetățeni 2014 – 2020”, Acțiunea 2.2 Rețele de orașe.

Municipiul Arad participă la proiect, în perioada 1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020, alături de orașe din Belgia, Italia, Bulgaria, Polonia, Spania, Croația,Germania, Sloveni, Malta și Slovacia.