„Icoana și Satul Românesc”
05.12.2019

Sâmbătă, 7 decembrie, ora 11:00, va avea loc vernisajul expoziției personale a profesorului Corneliu Artimon, „Icoana și Satul Românesc”.

Expoziția este organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de Centrul Cultural - Pastoral „Sf. Ierarh Nicolae” (Parohia Ortodoxă Română Arad – Bujac), coordonat de Preacucernicul Părinte Paroh, Dr. Vasile Pop și este o celebrare a artei iconografice ortodoxe și a satului românesc. Evenimentul va fi prezentat de profesorul Horia Truță.

Exponatele cuprind 26 de icoane pe sticlă și 30 de lucrări de artă decorativă executate de profesorul Artimon. Icoanele sunt lucrări pictate începând cu anul 2001, în tehnica tempera și acryl, expoziția subliniind astfel stilul caracteristic al autorului pe parcursul a 20 de ani de creație artistică.

Lucrările de artă decorativă provin din costume populare din zonele Ineu-Șicula și Valea Mureșului, cu o vechime de peste 80 de ani. Fragmente din costumele inițiale, deteriorate în mare proporție, au fost puse în valoare creând motive decorative aplicate pe suport de lemn.

Expoziția celebrează nu doar arta iconografică și populară, ci și aniversarea de 80 de ani a artistului Corneliu Artimon. Cu o experiență de peste 40 de ani în învățământ, Corneliu Artimon a început să picteze icoane abia după revoluție, când înființează și cercul de iconografie ortodoxă la Palatul Copiilor din Arad, făcându-se cunoscut cu elevii săi atât pe plan local, dar și național și internațional, prin numeroasele expoziții unde obțin binemeritate premii.

În paralel cu activitatea didactică la clasă, dar și după ieșirea la pensie, împreună cu mai mulți colegi pictori și restauratori, contribuie la restaurarea și pictarea unor lăcașuri de cult din Arad, Timiș, Bihor și Ungaria. De asemenea, restaurează icoane de mare valoare care se găsesc acum în lăcașuri de cult și colecții particulare din țară și străinătate.

Expoziția cuprinde și icoane pe sticlă realizate de către copii, sub îndrumarea pictorului Corneliu Artimon în cadrul atelierului de pictură desfășurat în perioada 2016-2018 la Centrul Cultural- Pastoral ”Sfântul Ierarh Nicolae ” al Parohiei Ortodoxe Arad –Bujac.