Sarbatoare mare astazi. Este Înălțarea Domnului cand creştinii ortodocşi se salută cu ”Hristos s-a înălţat! – Adevărat s-a înălţat!”.
Înălțarea Domnului, după cum ii spune chiar numele, semnifică ridicarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos de pe Muntele Măslinilor. Din acest loc, aflat în mijlocul Apostolilor săi, Le-a vorbit acestora despre cea de-a doua pogorâre a Sa pe pământ.
La Arad sarbatoarea a fost marcata prin sfintirea clopotelor de la Biserica Parohiei „Șega II” de la UTA, închinată eroilor martiri ai Revoluției. Preasfinţitul Emilian Crişanul, Episcopul Aradului împreună cu un sobor de preoţi au săvârşit acest ceremonial.
Credinciosii au venit in numar mare sa asiste la acest moment unic. Multi dintre ei au purtat masti si au respectat masura distantarii sociale.
În ţara noastră, în ziua Înălțării Domnului se serba și Ziua Eroilor, încă din anul 1920. În această zi, după Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
In continuare va prezentam 10 lucruri pe care potrivit traditei nu ai voie să le faci de Învierea Domnului
nu se spală
nu se calcă
nu se coase
nu se face curățenie
nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură
niciun obiect din casă nu se înstrăinează
nu se împrumută bani
nu se dă foc din casă
nici sarea nu se dă din casă
nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod
Sărbătoarea Înălţării Domnului este considerată din timpuri străvechi o zi de împăcare cu cei apropiaţi, dar şi cu prietenii, vecinii şi alte cunoştinţe. Potrivit tradiţiei, în familia care respectă aceste tradiţii va domina veselia, iar necazurile şi ghinioanele se vor îndepărta imediat.
Se spune că cine moare de Înălțarea Domnului va ajunge direct în rai.