Greşeli în perioada postului
05.03.2020

Stim cu totii ca in perioada postului trebuie sa ne abtinem de la anumite alimente dar nu este suficient. Lipsa rugaciunii, barfa si ura aproapelui sunt patimi grele de la care trebuie sa ne abtinem ca postul sa fie cu folos. 


Postul Paștelui început pe 2 martie este, în creștinism, o perioadă de asceză și pocăință premergătoare Paștilor. În perioada de 40 de zile a Postului Mare, creștinii reunta la alimentele de proveniență animală da raceasta trebuie insotita de rugăciune și fapte bune. Cele mai grave greșeli sau păcate pe care le pot face creștinii în post nu țin de alimentație.


Astfel, o greșeală din Postul Paștelui ce poate fi considerată gravă în timpul celor 40 de zile este uitarea rugăciunii. Un post adevărat nu înseamnă doar renunțarea la carne, ci mai mult timp acordat relației cu Dumnezeu.


Rugăciunea și umilința sînt necesare și, dacă nu obișnuim să ne comportam astfel în tot timpul anului, măcar în cele patru perioade de post impuse de Biserică ar fi bine să o facem.


Lauda este un alt păcat grav din post. Și, mai ales, lauda că ținem post. „Cînd postiți, să nu luați o înfățișare posomorîtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc”, scrie Evanghelistul Matei la capitolul 6, versetul 16.


Bârfa și ura aproapelui sunt păcate grele mai cu seamă in timpul postului.


Creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele, să-și înțeleagă mai mult aproapele si sa il ajute la nevoie. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.