Gheorghe FALCĂ: „Dezvoltarea regiunilor se dovedește a fi abordarea corectă în Europa"
10.02.2022

Raportul european privind coeziunea a fost publicat de Comisia Europeană, fiind cel de al optulea raport dat publicității pe această temă.

„Apreciez în mod deosebit raportul pe care Comisia Europeană l-a publicat. Politica europeană de coeziune este una dintre cele mai importante, iar acest raport vine să confirme că dezvoltarea regiunilor a fost abordarea corectă în Europa. Finanțarea politicilor de coeziune a făcut ca disparitățile teritoriale și sociale să se reducă substanțial, iar în România, spre exemplu, cinci din opt regiuni au avut creșteri de PIB pe cap de locuitor.

Regiunile cu venituri medii și mai puțin dezvoltate au fost afectate în 2008 de criza economică și financiară și, așa cum știm, multe dintre ele fac încă eforturi să se redreseze. Tocmai de aceea politicile de coeziune au un rol esențial, asigurând finanțări și sprijin foarte rapid. Dezvoltarea acestor politici europene se resimte direct de către fiecare cetățean, astfel că potrivit acestui raport la nivel european a scăzut numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială cu 17 milioane.

Raportul vorbește și despre impactul emisiilor de CO2 și tranziția verde pe care Europa a început-o. Așa cum am subliniat în numărate rânduri, ne dorim o economie circulară și neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Energia din surse regenerabile înseamnă și noi locuri de muncă, la fel cum reciclarea, proiectarea, renovarea și serviciile de ecosistem, sunt părți importante din economie. În ceea ce privește România, țara noastră trebuie să reducă drastic emisiile de CO2 și să apeleze la surse regenerabile.

Din păcate raportul ne arată ceea ce poate știam deja: în anul 2021, România s-a aflat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește performanța în inovare. Aceste două sectoare trebuie să devină priorități pentru strategia de dezvoltare a României.

Așadar, raportul european este o analiză obiectivă și extrem de eficientă a ceea ce înseamnă dezvoltarea regională din Europa, și chiar dacă pandemia a amplificat riscul inegalităților în UE, politica de coeziune este unul dintre principalele instrumente de care Europa dispune pentru a le combate”, a transmis europarlamentarul Gheorghe FALCĂ.

Biroul de presă

Cabinet Europarlamentar Gheorghe Falcă