Fifor acuză datoriile externe mari
07.01.2021

Mihai Fifor: Guvernarea pe datorie afectează grav bugetul statului și buzunarele românilor.

Comisia Europeană confirmă tot ceea ce am avertizat din noiembrie 2019 încoace: guvernarea pe datorie care a explodat; zero măsuri pentru a stopa risipa banului public și zero măsuri pentru creșterea colectării veniturilor la buget, a declarat Mihai Fifor intr-un comunicat de pesa.

România se împrumută la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. Guvernul de dreapta se împrumută la extern, pe termen lung, la dobânzi de 15 ori mai mari decât Bulgaria și de 19 ori mai mari decât Lituania.


Guvernarea pe datorie afectează grav bugetul statului și buzunarele românilor. În următorii ani, peste 1 miliard euro vor plăti anual populația și companiile prin taxe și impozite în contul dobânzilor și comisioanelor.


Guvernarea pe datorie afectează grav investițiile private. Guvernul mărește cererea de fonduri de împrumut și ține astfel dobânzile ridicate pentru finanțările bancare acordate sectorului privat. În plus, nu se mai creditează economia reală, băncile preferând să împrumute statul, la dobânzi mari și cu risc zero a mai spus Fifor.