Festivalul Underground Revine la Arad cu Ediția a XIV-a
27.05.2024

Deschiderea Festivalului

Vineri, 31 mai, începe cea de-a 14-a ediție a Festivalului Underground, organizat de HUB-ul cultural Marta. Evenimentul se va desfășura până pe 9 iunie, oferind zece zile pline de spectacole de teatru, proiecții de filme independente și workshopuri în spații neconvenționale din Arad.


Membrii Juriului și Selecția Filmelor

Directorul festivalului, Ovidiu Balint, a prezentat astăzi membrii juriilor pentru diversele secțiuni ale festivalului, inclusiv secțiunea de film independent. Selecția filmelor a fost făcută cu atenție, asigurând o diversitate de genuri și perspective care vor captiva publicul arădean.


Spațiile de Joc

Evenimentele vor avea loc în mai multe locații din oraș, inclusiv trei spații vizitate astăzi de organizatori și jurnaliști. Două dintre acestea se află pe Calea Aurel Vlaicu, iar cea de-a treia locație este noul sediu al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității "Aurel Vlaicu", recent renovat, situat pe strada Paul Chinezu, în centrul Aradului.


Programul Festivalului

Pe parcursul celor zece zile de festival, vor avea loc 40 de spectacole de teatru underground, proiecții de filme independente și diverse workshopuri. Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului este spectacolul de teatru care va avea loc într-un tramvai, oferind o experiență inedită participanților.


Deschiderea Oficială

Festivalul va debuta vineri, 31 mai, la ora 17:00, cu trei spectacole desfășurate simultan în fostul Mall Galleria, în clubul Flex și în Parcul Eminescu, la Băncuțe. Aceste locații neconvenționale sunt menite să aducă o notă de originalitate și să atragă un public divers.


Un Eveniment Cultural de Excepție

Festivalul Underground este un eveniment cultural de referință pentru Arad, aducând în prim-plan arta independentă și oferind o platformă pentru artiști emergenți și consacrați deopotrivă. Organizatorii promit o ediție memorabilă, plină de surprize și experiențe unice pentru toți participanții.

Nu ratați ocazia de a participa la acest festival de excepție, care promite să transforme Aradul într-un veritabil hub cultural pentru zece zile pline de creativitate și inovație.


Programul Secțiunii Film

Workshop ARAD. Platou de Cinema

Perioada: 05.06-07.06
Orele: 17:00-21:00
Coordonatori: Carmen Lidia Vidu și Julien Javions
Locație: Diverse locații în Arad

Workshopul oferă participanților oportunitatea de a învăța și experimenta procesul de realizare a unui film, de la concept până la producție, sub îndrumarea a doi profesioniști recunoscuți în domeniu.


Gala de Vizionare și Decernare a Premiilor

Data: Sâmbătă, 08.06
Ora: 19:00
Locație: Cinema Arta

În cadrul acestei gale, vor fi prezentate filmele realizate de participanții la workshop, iar la final vor fi decernate premiile pentru cele mai bune producții.


Premieră: "Weekend de vis"

Data: Sâmbătă, 08.06
Ora: 21:00
Locație: Cinema Arta
Regizor: Ovidiu Georgescu

Proiecția filmului "Weekend de vis" va marca o premieră specială în cadrul festivalului, oferind publicului o experiență cinematografică de excepție.


Festivitate de Premiere - Secțiunea Film Independent

Data: Duminică, 09.06
Ora: 14:00
Locație: Cinema Arta

Proiecția filmelor selectate pentru competiția de film independent va culmina cu festivitatea de premiere. Filmele prezentate includ:

  • The Blue Hour (Austria) - 23 min.
  • De închiriat pe termen scurt (RO) - 18 min.
  • Box (RO) - 21 min.
  • Maria T (RO) - 22 min.
  • Mon Ami (RO) - 30 min.
  • Ultimul cavaler (RO) - 11 min.

Durată totală: 125 min. (2h 5min)


Conferințe

Mișcarea Teatrală Independentă din Europa: Oportunități și Amenințări

Data: 04.06.2024
Ora: 12:00
Locație: Sala Ferdinand, Primăria municipiului Arad
Invitați speciali: Florin Caracala, Sidney Kean, Balasz Zoltan, Theodora Herghelegiu, Victor Scoradeț

Această conferință va explora dinamica teatrului independent în Europa, abordând atât oportunitățile cât și provocările cu care se confruntă artiștii și companiile independente.


Dr. Anca Doczi Luchian

Data: 05.06.2024
Ora: 12:00
Locație: Biblioteca Județeană A.D. Xenopol (în curtea bibliotecii sau în sala Multimedia, în caz de vreme nefavorabilă)
Invitați speciali:

Dr. Anca Doczi Luchian va susține o conferință pe o temă de actualitate, oferind perspective valoroase pentru participanți.


Matei Vișniec - Festivalul de la Avignon. Regele Festivalurilor sau Cum se Poate Denatura un Festival

Data: 06.06.2024
Ora: 13:00
Locație: Biblioteca Județeană A.D. Xenopol (în curtea bibliotecii sau în sala Multimedia, în caz de vreme nefavorabilă)
Invitați speciali: Victor Scoradeț

Această conferință va oferi o analiză critică a Festivalului de la Avignon, discutând despre evoluția și transformarea acestuia de-a lungul anilor.