Festivalul Gura Satului de la Macea
05.08.2019

Judeţul Arad a fost timp de câteva zile, capitala umorului românesc. Peste 100 de caricaturişti, formaţii satirice şi interpreţi amatori din România au participat, sâmbătă şi duminică la cea de a XIX-a ediţie a Festivalului internaţional de satiră şi umor sătesc 'Gura Satului' de la Macea.
Festivalul a avut două secţiuni: Grafică satirică şi caricatură şi Concursul grupurilor, cuplurilor şi interpreţilor individuali. Au participat concurenţi din Cluj Napoca, Jibou, Găeşti, Dumitra, Sibiu, Drobeta Turnu Severin, Rodna, Pişchia, Şanţ, Câmpulung Moldovenesc, Vața de Jos, Arad şi Macea. 

Preşedinte al juriului a fost maestrul Dorel Vişan. Alături de acesta au fost invitații special ai festivalului, Ionel Iacob Bencei și caricaturistul de talie mondială Ștefan Popa Popa’s. 

Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă la căminul cultural din comuna Macea şi a continuat, cu vernisajul salonului de caricatură şi Concursul de interpretare al formaţiilor satirice. Cu începere de la ora 17, duminică, a avut loc Festivitatea de premiere şi spectacolul de gală.

După ce în anul 1980, brigada artistică a căminului cultural Macea a câştigat la Vaslui marele premiu, la ideea marelui dramaturg şi critic Valentin Silvestru, în 1982 a avut loc prima ediţie a festivalului de satiră şi umor sătesc 'Gura Satului', iar de atunci se organizează 1 dată la câte 2 ani.
Evenimentul s-a încheiat cu un foc de artificii.