Faţade noi şi vechi în Arad
13.06.2019

Taxa pe paragină sau supraimpozitarea cu până la 500%, pentru proprietarii de clădiri de patrimoniu, care nu trec la renovarea faţadelor degradate ale imobilelor i-a pus pe arădeni la treabă. Câţiva dintre proprietarii de clădiri ale căror faţade au fost aproape de paragină, au luat măsuri. Pe strada Decebal din municipiu, se găsesc clădiri ale căror faţade noi sunt deja terminate, altele sunt în curs de reabilitare, în timp ce majoritatea imobilelor vorbesc încă despre epoci demult apuse.

Vă întrebaţi cum va arăta clădirea Colegiului Economic, atunci când va fi gata? Potrivit proiectului de reabilitare, aceasta va avea interioare moderne si va fi zugrăvită în culori pastel. Nuanţa de galben-maslină va fi folosită pentru soclu, fildeş deschis la parter, alb stridie, la etaj şi verde-bej la capitolul decoraţiuni, încadramente şi adâncituri.

Teatrul vechi sau Casa Hirschl este un edificiu construit în stil baroc, între anii 1816-1817, la iniţiativa comerciantului de origine vieneză, Iacob Hirschl. 

Faţada a fost frumos decorată de arhtitecţii vremii, cu pilaştri semiîngropaţi, prevăzuţi cu ornamente florale. Din păcate, clădirea se află de mulţi ani în stare avansata de degradare. În acest moment este scoasă la vânzare sau închiriere, cu menţiunea că cel care o va închiria va avea 0 lei cost de închiriere. Chiar şi aşa, posibilele lucrări de renovare şi reamenajare necesare, fac ca oferta să nu fie considerată până acum atrăgătoare de către investitori. 

Cladirile „Tehnometalica”, de pe strada Andrei Şaguna, sunt în curs de demolare, ceea ce a dus astăzi la restricţionarea circulaţiei pe un tronson al străzii timp de jumătate de oră. 
În urmă cu niciun an, aici funcţionau câteva firme mici şi un magazin de mobilă second-hand.
Starea clădirilor era însă deosebit de degradată, iar pentru activităţi noi ar fi fost necesare investiţii majore. În acest context, proprietarul imobilului a considerat mai rentabil sa o demoleze. 

Poliţia locală a emis în primele 5 luni ale acestui an, peste 300 de somaţii însoţite de fişe de evaluare privind stadiul de degradare al clădirilor din municipiu. Proprietarilor li se recomandă în aceste documente, demararea lucrărilor de reabilitare a clădirilor pe care le deţin.

Primăria municipiului Arad a identificat 120 de cladiri degradate, pasibile de supraimpozitare incepând din acest an. Nu intră sub incidenţa impozitului majorat, clădirile pentru care s-a obţinut autorizaţie de costruire şi a fost anunţată începerea lucrărilor până la data de 31 decembrie 2019 sau cele ale căror faţade vor fi renovate până la această dată.