Fals în sistemul de vaccinare
04.08.2021
Un nou tip de falsificare a certificatelor de vaccinare, de această dată direct în sistem, a fost descoperit, la una din vămile din jud.  Arad. Suspiciunea de fals a dus la demararea unei anchete comune a DSP Arad şi a poliţiştilor de frontieră. Cel care s-a dat de gol a fost chiar beneficiarul certificatului, care, deşi demonstra, prin documente, că se vaccinase în România, cu câteva zile în urmă, a declarat, la intrarea în ţară, că vine în vizită după luni de zile, de stat prin străinătate.
Suspiciunea de fals este o premieră. Mai exact, un bărbat care a intrat în ţară, prin vama Vărşand, a prezentat un certificat de vaccinare valid, înregistrat în sistemul naţional de vaccinare. Cea de-a doua doză figura ca fiind efectuată cu doar câteva zile în urmă.
Posibilul fals s-a produs la unul din centrele de vaccinare din Bacău.
Se verifică acum în baza de date a poliţiei de frontieră data exactă în care bărbatul, care a prezentat certificatul de vaccinare, a ieşit din ţară.
În această perioadă, mii de români, stabiliţi în străinătate, vin acasă, în vacanţă. Majoritatea au certificate de vaccinare, la intrarea în ţară, pentru a nu intra în carantină.
Dacă falsul în sistemul naţional de vaccinare va fi ieşi la iveală, în urma anchetelor demarate, va fi sesizat perchetul pentru începerea urmăririi penale.