Expoziţie de moluşte la muzeu
16.07.2021

„Forme şi culori în lumea moluştelor” este titlul celei mai noi expoziţii din cadrul Complexului Muzeal din Arad. În cadrul acesteia, sunt aduse moluşte din diverse părţi ale lumii.
Ceaa ce nu mulţi ştiu, este că moluştele sunt întâlnite în diverse domenii, unul dintre cele mai surprinzătoare fiind religia.
Vorbind din experienţa unui colecţionar, Călin Istrate ne dezvăluie că după găsirea lor, cea mai dificilă parte este identificarea speciei din care fac parte.
Expoziția este deschisă publicului la Muzeul de Științe ale Naturii din Palatul Cultural (intrarea dinspre Parcul Copiilor), până la finalul acestui an cu program de vizitare de marți, până duminică, în intervalul orar 09.00-17.00. 

Comunicat CM Arad: Expoziția „Forme și culori în lumea moluștelor”:  Expoziția temporară „Forme și culori în lumea moluștelor” își propune să aducă în atenția publicului vizitator știința colecționării și studiul moluștelor dar și pe unii dintre colecționarii arădeni prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș - Dinea, care, prin muncă și pasiune, au contribuit la realizarea unor colecții particulare deosebite, pe care avem plăcerea să vi le prezentăm împreună cu date despre anatomia și fiziologia acestor nevertebrate, rolul lor în viața oamenilor dar și în cadrul ecosistemelor terestre și acvatice.

„Colecțiile expuse cuprind cochilii de melci și valve de scoici de pe teritoriul județului Arad, a României dar și din zone îndepărtate ale globului pământesc.Astfel, vizitatorii au ocazia să admire peste 170 de specii de moluște din familiile Cassidae, Conidae, Cypraeidae, Haliotidae, Helicidae, Muricidae, Ovulidae, Strombidae, Tonnidae, Cardiidae, Mytilidae, Ostreidae, Pectinidae, Margarititiferidae, Pinnidae, Tridacnidae, Unionidae, Nautilidae, Sepiidae etc. dar și obiecte realizate din cochilii de gasteropode și valve de lamelibranhiate. Moluștele sunt animale nevertebrate, cu corpul moale (lat. mollis – moale), cu simetrie bilaterală (alterată la melci de fenomenul de torsiune) și cu corp nesegmentat. Cuprinde organisme cum ar fi (cele mai cunoscute): melcul de livadă, limaxul, scoica de lac, sepia, nautilul sau caracatița etc.Cea mai mare parte dintre exponate sunt animale marine, existând însă și specii dulcicole și terestre.
O parte dintre moluște au corpul protejat de structuri calcaroase care formează diferite tipuri de cochilii care alcătuiesc structuri de protecție și de suport.
Aceste coji calcaroase prin forma și coloritul lor au captat atenția omului din timpuri îndepărtate. Omul a folosit cochiliile ca obiecte de podoabă, de cult, obiecte de ornament, recipiente pentru activitățile gospodărești, monedă de schimb etc. Diversitatea, dimensiunile și ornamentele lor le-au transformat în obiectul de studiu al unei științe numită: concologie. Astăzi, această știință este parte a malacologiei o parte a zoologiei care se ocupă cu studiul melcilor, scoicilor și cefalopodelor.
În sec. al XVII – lea în Europa colecționarea cochiliilor și scoicilor era una din îndeletnicirile clasei sociale superioare”, Dr. Camelia Patko, muzeograf.
Echipa proiectului expozițional:
prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș, colecționari
Dr. Camelia Patko și Carmen Danciu
Eva Manea, Viorica Braiț, Redei Anita, Dr. Gabriela Marco
Călin Man
Fotografii:
Nelu Scripciuc