Expoziția „Semințe din Grădina Botanică Macea” Deschisă la Muzeul de Științe ale Naturii
19.06.2024

Deschidere Oficială și Colaborare Academică

 Expoziția „Semințe din Grădina Botanică Macea” este acum accesibilă publicului în perioada 19 iunie - 29 septembrie la Muzeul de Științe ale Naturii din Arad. Această expoziție reprezintă o colaborare remarcabilă între Complexul Muzeal Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, având scopul de a valorifica bunurile naturale aflate în patrimoniul celor două instituții. Vernisajul, desfășurat în prezența specialiștilor de la Grădina Botanică „Pavel Covaci” Macea și Complexul Muzeal Arad, a inclus și un tur ghidat interactiv al rezervațiilor naturale din județul Arad, destinat elevilor Școlii Gimnaziale Nr. 19 „Avram Iancu” Timișoara.


Tematica și Structura Expoziției

 Curatorii expoziției, dr. ing. Ioan Don (directorul Grădinii Botanice „Pavel Covaci” Macea), dr. Camelia Patko (muzeograf) și Carmen Danciu (conservator colecție), au pregătit o prezentare captivantă și educativă, care abordează atât aspectele științifice cât și cele decorative ale semințelor. Vizitatorii vor putea admira peste 300 de tipuri de semințe cu forme și dimensiuni variate, primite de la Grădina Botanică „Pavel Covaci” Macea. Semințele aparțin încrengăturilor Magnoliophyta (plante cu flori) și Pinophyta (plante cu semințe libere), oferind o incursiune fascinantă în diversitatea botanică.


Diversitate Botanică și Educație 

Expoziția oferă detalii despre structura semințelor, clasificarea acestora și modul lor de răspândire, evidențiind rolul crucial al semințelor în reproducerea și continuitatea plantelor. Vizitatorii vor descoperi semințe de arbori, arbuști, plante ornamentale, medicinale, cereale și leguminoase, specifice atât României cât și altor regiuni ale lumii. Printre exemplele expuse se numără semințe de salcâm, arbore de lalea, stejar, pin maritim, platan și multe altele.


Program de Vizitare și Bilete Expoziția poate fi vizitată după următorul program:

  • 19 iunie - 22 iunie: Marți-Vineri: 09:00-17:00 (ultima intrare la 16:30), Sâmbătă-Duminică: 10:00-18:00 (ultima intrare la 17:30)
  • 25 iunie - 8 septembrie: Marți-Duminică: 10:00-18:00 (ultima intrare la 17:30)
  • 10 septembrie - 29 septembrie: Marți-Duminică: 09:00-17:00 (ultima intrare la 16:30)

Prețul biletelor este de 11 lei pentru adulți, 6 lei pentru pensionari și 2 lei pentru preșcolari, elevi și studenți. Grupurile organizate de preșcolari, elevi și studenți beneficiază de bilete la prețul de 1 leu, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.


Acces Gratuit pentru Categorii Speciale Intrarea este gratuită pentru anumite categorii, inclusiv veterani de război, văduve de război, pensionari care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală și membri ICOM/AICA. De asemenea, fundațiile cu scop cultural și organizațiile care oferă servicii sociale gratuite beneficiază de acces liber.


Importanța Expoziției și Grădina Botanică Macea 

Expoziția „Semințe din Grădina Botanică Macea” oferă o oportunitate unică de a explora diversitatea botanică și de a învăța despre rolul semințelor în natură. Grădina Botanică „Pavel Covaci” din Macea, cu o suprafață de 21,5 hectare și peste 3800 de taxoni în colecțiile sale, este un exemplu remarcabil de biodiversitate. Vizitatorii vor putea descoperi specii floristice grupate după originea lor geografică și vor înțelege mai bine procesele naturale care duc la formarea și răspândirea semințelor.

Expoziția este o invitație deschisă pentru publicul larg de a explora și aprecia bogăția naturală a Grădinii Botanice Macea și de a învăța despre importanța semințelor în ecosistemele noastre.