Expoziția „Cu drag, de Mărțișor”, deschisă la CJA
18.02.2022

„Cu drag, de Mărțișor” este expoziția de costume populare tradiționale deschisă astăzi la Consiliul Județean Arad, îngrijită de doamna Maria Aiftincăi, culegător de folclor de excepție. „Etnografia, folclorul și obiceiurile populare fac parte integrantă din istoria unui popor, sunt zestrea moștenită de la bunicii noștri. Aici, în această expoziție putem admira costume tradiționale din diferite zone ale țării, un război de țesut, unelte vechi, folosite în gospodăriile țărănești, cărți vechi și alte obiecte de pe vremea bunicilor. Este o colecție personală a doamnei Maria Aiftincăi, păstrător al tradiției. Prin Consiliul Județean dorim să promovăm cultura și tradiția, să legăm trecutul de prezent și să aducem județul nostru în poziția pe care o merită, Aradul având una dintre cele mai diverse vetre folclorice”, a declarat Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

„Doresc să îmi aduc contribuția la păstrarea tezaurului folcloric național, este obiectivul pe care l-am avut în vedere de când m-am apucat de acest demers de colecționare a costumelor. Am peste 800 de costume complete și 400 la care mai lucrez, pentru a le completa. A fost pentru mine mai mult decât o pasiune, a fost un crez, o dorință pe care am avut-o toată viaţa, aceea de a vedea, la un loc, tradiție și port de pe tot cuprinsul țării. Îmi place atunci când văd și Bucovina mea, reprezentată prin port tradițional, și Mehedințiul, și Bihorul sau Hunedoara. Îmi crește inima de mândrie, pentru că sunt puțini cei care se pot lăuda cu un asemenea tezaur. Eu, de câțiva zeci de ani, de când trăiesc în județul Arad, nu mi-am mai cumpărat mobilă, mi-am cumpărat de toți banii costume populare.”, a declarat Maria Aiftincăi.

Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, a apreciat, la rândul său, efortul depus de doamna Maria Aiftincăi, de formare a acestui tezaur particular. „Atunci când vorbim despre colecții particulare, se poate merge pe un palier amplu și putem vedea cu toții că, aici, această ofertă este foarte bogată. O felicităm pentru tot ceea ce face și îi dorim sănătate, pentru a continua demersul său”, a declarat Bogdan Blaga.