O sărbătoare a pocăinței și ispășirii
La sfârșitul săptămânii trecute, evreii din Arad au sărbătorit Yom Kippur, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul religios iudaic. Cunoscută și ca „Ziua Ispășirii”, aceasta marchează sfârșitul celor zece zile de pocăință care încep cu Rosh Hashanah (Anul Nou Evreiesc). Evreii cred că în această zi Dumnezeu decide soarta fiecărei persoane pentru anul care urmează, înscriindu-i pe cei drepți în „Cartea Vieții”.
Post și rugăciune pentru purificare
Yom Kippur este o zi de introspecție și reconciliere, fiind marcată de un post strict de 25 de ore, în care participanții se abțin de la mâncare, băutură și alte activități. În sinagogi au loc rugăciuni speciale, iar mulți evrei religioși se îmbracă în alb, simbolizând puritatea și dorința de curățare spirituală.
Tradiții și comunitate
În ajunul sărbătorii, familiile evreiești se adună pentru o masă festivă, care trebuie să se încheie înainte de apusul soarelui. După încheierea postului, o altă masă festivă adună comunitatea pentru a marca sfârșitul perioadei de reflecție și ispășire.
O comunitate în schimbare
După al Doilea Război Mondial, Aradul avea peste 11.000 de evrei, dar numărul acestora s-a redus în prezent la doar câteva sute. Cu toate acestea, sărbătorile religioase precum Yom Kippur continuă să fie o ocazie importantă pentru comunitatea evreiască din Arad de a-și reafirma credința și tradițiile, păstrând legătura cu istoria și identitatea lor.