Eșec în Bănie, însă semnele sunt încurajatoare înainte de play-out: Universitatea Craiova - UTA 2-1
10.03.2023

UTA a cedat cu 1-2 la Craiova, împotriva Universității, în ultima etapă a sezonului regulat din Superligă. Arădenii au făcut un nou meci bun pe „Ion Oblemenco” și au condus cu 1-0 la pauză după reușita lui Idriz Batha, dar oltenii au întors scorul în partea secundă, prin autogolul lui Erico și reușita lui Elvir Koljic. 

După un debut echilibrat de meci, gazdele au avut o primă ocazie în minutul 14, prin Baiaram. Eroul meciului tur s-a trezit cu mingea în careu după o deviere, dar a tras foarte slab, mult peste poartă. Arădenii au replicat printr-un şut al lui Postolachi, blocat însă de un fundaş advers. După doar un minut, Mateiu a trimis un şut bun de la 20 de metri, puțin peste bara porții lui Kucher. "Roş-albii" au avut emoții din nou 10 minute mai târziu la un alt şut de la distanță, de data aceasta al lui Vătăjelu, însă balonul a trecut pe lângă. UTA a deschis scorul în minutul 39: Roger a centrat excelent din corner, Idriz Batha s-a demarcat şi a trimis cu capul în plasă. Pentru albanez a fost primul gol în Superligă, la aproape doi ani de la sosirea la Arad, iar reuşita sa avea să rămână singura din prima repriză.

Oltenii au egalat în minutul 52, când Jovan Markovic a tras de la 16 metri, iar balonul a fost deviat nefericit de Erico şi a intrat în poarta UTA-ei. În minutul 61, Otele a profitat de greṣeala lui Zajkov şi a scăpat spre poartă, dar şutul nigerianului a trecut pe lângă. Trei minute mai târziu, africanul a centrat pentru Postolachi, care a trimis cu capul în brațele lui Popescu. Gazdele au trecut în avantaj la faza imediat următoare: Crețu a pasat bine cu exteriorul pentru Koljic, bosniacul s-a desprins de Roger şi l-a învins pe Kucher cu un şut pe jos. „Roș-albii” au trecut pe lângă egalare în minutul 86. Anton a centrat din corner, Otele a trimis cu capul, balonul a fost respins în transversală de portarul Popescu și apoi degajat  spectaculos de Rivaldinho. Tot în urma unei lovituri de colț a venit și ultima ocazie a arădenilor, în minutul 90+2. Anton a centrat, mingea l-a lovit pe Abeid și a căzut în careu, fiind apoi respinsă de fundașii Craiovei. „Roș-albii” au cerut penalty pentru un fault asupra lui Pașcalău, faza s-a verificat în camera VAR, dar decizia a fost în favoarea gazdelor, care au reușit să țină de avantajul minim până la final.

Laszlo Balint a caracterizat eșecul suferit de echipa sa: Le-am spus la pauză jucătorilor că e important să trecem cu bine de primele 10-15 minute și apoi să stăpânim puțin mijlocul terenului. Am fost egalați mult prea repede și dintr-o naivitate foarte mare, chestie care s-a întâmplat și în prima repriză, nu am reușit să ținem linia. E adevărat, am avut și neșansă, în ultima vreme se pare că avem parte de asemenea chestii, șut deviat la golul egalizator, apoi bara lui Otele, nu putea să fie doi centimetri mai jos, plus penalty-ul, evident, în minutul 92-93. Nici nu știu ce să mai spun, sunt atât de dezamăgit, este a doua deplasare consecutivă când simțim efectiv că merităm mai mult și plecăm fără nici un punct. Am vorbit și cu copilul, cu Patrick Pașcalău, mi-a zis că el a încercat să urmărească mingea și portarul efectiv l-a prins de picior, din spate. Nu știu cum ar fi putut el să simuleze, pentru că el era cu spatele la portar, nu avea cum să vadă că se întâmplă ceva, pur și simplu l-a prins de picior. Ori dacă nici asta nu este o neregulă, înseamnă că trebuie să schimbăm regulile. Și aici aș vrea să punctez un lucru: lumea ne-a luat la ochi că suntem o echipă foarte agresivă și că jucăm foarte tare și suntem blamați pentru chestia asta. Ne dorim ca fotbalul românesc să crească în intensitate, să crească în agresivitate. Eu recunosc, antrenez treaba asta la antrenamente, intenstitate, agresivitate, le spun jucătorilor că nu accept să iasă din antrenament pe contuzii, pe lovituri, tocmai pentru că ne dorim să fim bărbați și să practicăm un joc bărbătesc. N-am încurajat niciodată jucătorii să lovească fără minge sau să se ducă să faulteze grosolan, pur și simplu orice duel pentru minge am pretenția și cerința de la jucătorii mei să avem intensitate, să avem bărbăție în tot ce facem. Și văd că suntem penalizați. Absolut fiecare contact se fluieră împotriva noastră. Poate am fost luați la ochi că suntem o echipă foarte agresivă. Play-out-ul începe cu 14 puncte cu rotunjire, prea puține. Play-out-ul se vede intens, nu este nici o tragedie, sunt 9 meciuri, 27 de puncte puse în joc, pentru noi fiecare meci este extrem de important, devine din ce în ce mai important. Dacă până acum am jucat această succesiune de meciuri infernale în acest final de sezon regular, de acum play-out-ul cumva se joacă ori la bal ori la spital pentru noi.”

După acest rezultat, UTA este sigură că va încheia sezonul regulat pe locul 15 și va intra în play-out cu 14 puncte după rotunjire. Arădenii vor debuta săptămâna viitoare în faza a doua a sezonului, cu un duel în deplasare, la Cluj (cu „U”), la Voluntari sau la Ploiești (cu Petrolul).

Formații:

U. Craiova: L. Popescu – Vătăjelu (Vlădoiu 69), Zajkov, R. Silva (Al. Crețu 62), Ndong – Mateiu, Screciu - Işfan (Cîmpanu 46), Ivan, Baiaram (Koljic 46) - Markovic (Rivaldinho 78). Rezerve neutilizate: Lazar - B. Mitrea, Roguljic, Sala. Antrenor: Eugen Neagoe

UTA: Kucher - Abeid, Erico, Benga, Roger - Batha, Cascini (Anton 69) - Postolachi, Barbosa (Stahl 69), R. Pop (Paşcalău 82) - Milosevic (Otele 55). Rezerve neutilizate: Balauru - Dobrescu, Chindriș, Hoxhallari, Isac. Antrenor: Laszlo Balint

Arbitri: Cătălin Popa (Piteşti) - Bogdan Gheorghe (Bucureşti), Romică Bîrdeş (Piteşti). Rezervă: Ionuț Coza (Cernica - Ilfov)

Observator FRF: Corneliu Fecioru (Bucureşti)

Observator LPF: Imilian Șerbănică (Bragadiru)