Emil Șimăndan, personalitate marcantă a presei arădene, a plecat dintre noi la vârsta de 83 de ani
19.08.2024

Sâmbătă, 17 august, la vârsta de 83 de ani, s-a stins din viață colegul nostru, profesorul, publicistul și scriitorul Emil Șimăndan. Originar din Curtici, Emil Șimăndan a fost o figură de seamă în presa arădeană, dedicându-și viața cercetării presei arădene, istoriei postdecembriste și Revoluției Române din Decembrie 1989, atât pe plan local, cât și național și european.


Un om legat de cercetare și jurnalism

De-a lungul carierei sale, Emil Șimăndan a fost redactor și redactor-șef al mai multor ziare și reviste arădene, contribuind semnificativ la dezvoltarea jurnalismului din regiune. A fondat Fundația Culturală „Ioan Slavici” din Arad, pe care a condus-o cu pasiune până în prezent. În plus, a publicat 35 de cărți, incluzând monografii literare, lucrări despre Revoluția din Decembrie 1989 de la Arad, istoria presei arădene, volume de versuri și interviuri. Dintre acestea, patru volume sunt dedicate istoriei presei arădene, incluzând primul „Dicționar al Presei și Jurnaliștilor Arădeni”.


Distincții și recunoaștere

Pentru contribuțiile sale remarcabile la jurnalism și cultură, Emil Șimăndan a fost decorat în anul 2000 cu „Ordinul Ziariștilor” clasa I de către Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. În 2005, Consiliul Județean Arad i-a acordat distincția de „Personalitate a Județului Arad”, un semn de recunoaștere a impactului său semnificativ asupra comunității arădene.


Priveghiul și înmormântarea

Priveghiul va avea loc astăzi, la ora 19:00, la casa funerară Silentium Aeternum din Arad. Înmormântarea va avea loc marți, 20 august, la ora 12:00, în Cimitirul Eternitatea.


Dumnezeu să-l odihnească în pace!