Eliberarea cazierului, suspendată două zile
29.06.2021

Serviciul de eliberare a cazierului judiciar este suspendat marți și miercuri în întreaga țară, pentru finalizarea operaționalizării Registrului Național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.


Timp de două zile, la nivelul ghișeelor teritoriale, cetățenii vor avea posibilitatea să depună cereri de eliberare a certificatului de cazier judiciar cât și cereri de eliberare a certificatelor de integritate comportamentală, documente care vor fi eliberate conform prevederilor legale în termen de 3 zile, fără a exista posibilitatea ca acestea să fie depuse on-line.

Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale avea termen inițial de operaționalizare finalul anului trecut. Registrul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut de unitățile de poliție, fiind separat de cazierul judiciar.


În registru vor fi înscrise persoanele condamnate pentru trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și alte infracțiuni sexuale.

Totodată, în același registru vor fi înscriși și cetățeni români, născuți în țară sau în străinătate, care au comis infracțiuni sexuale în afara țăriiși cei născuți în străinătate despre care există informații că ar fi săvârșit astfel de infracțiuni.

Până în ianuarie 2020, așa cum rezultă dintr-un comunicat al Poliției Române, fuseseră înscrise în Registrul agresorilor sexuali peste 45.000 de persoane ce se regăseau și în evidențele cazierului judiciar.