E atmosferă de sărbătoare la Castelul Regal de la Săvârşin
24.12.2020

E atmosferă de sărbătoare la Castelul Regal de la Săvârşin, acolo unde familia regală petrece Crăciunul și Anul Nou. Familia Regală petrece sărbătorile în cadru restrâns din cauza pandemiei noului coronavirus.

Pregătirile sunt ca la carte, iar înainte de marea sărbătoarea Majestatea Sa Margerata a dus cadouri de Crăciun pentru 200 de familii nevoiașe din Săvârșin.

În acest an din cauza pandemiei, conținutul pachetelor a fost suplimentat cu măști de protecție, gel dezinfectant și mai multe produse de curățenie.

Pentru localnici cadourile primite sunt o mare bucurie.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a ţinut să le ureze  personal localnicilor sărbători fericite. A pregătit pachete cu bunătăţi din care nu au lipsit alimentele, dar și multe produse de igienă, printre care detergenți, și împreună cu sora ASR Sofia, le-a dus ajutoare celor nevoiași. Exact așa cum făcea și Regele Mihai, care a și instituit această tradiție.

Chiar dacă a dus ajutoare celor mai nevoiași, din cauza măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, Familia Regală nu a primit, în acest an, colindători.

Ziua de ajun era dedicată celor mai vestiți colindători din județul Arad, Dubașii de la Săvârșin, care erau preferaţii Regelui Mihai, dar Casa Regală a anunțat că în împrejurările actuale, programul public de Crăciun va fi restrâns.

Ca în fiecare an, membrii Familiei Regale petrec Crăciunul aici la Castelul Regal de la Săvârşin împreună și vor lua masa în familie la castel, așa cum este tradiția instituită decătre Regele Mihai I.

Masa festivă din sufrageria mare e împodobită cu roadele pământului.

Majestatea Sa Margareta a anunțat că după un an atât de greu pentru toată lumea, a dorit ca masa de Ajun, la Castelul Săvârșin, să fie decorată cu roadele pământului și cu mai multe lumini, ca semn al speranței și compasiunii.

Așa că pe masă se găsesc, printre altele gutui și dovleci, iar întregul aranjament este scăldat în lumină albă. Ca în fiecare an, din meniul de Crăciun nu lipsesc curcan umplut, cozonac și produse tradiționale românești. În salonul mare al castelului tronează un brad înalt și bogat.

Dacă la Săvârșin memoria și imaginea Regelui Mihai sunt prezente în continuare, o decorațiune specială cu Nașterea Mântuitorului a fost amplasată în brad în memoria Reginei Ana.

ecare an, Majestatea Sa dorește ca săvârșinenii și cei care trec prin comună să vadă fațada dinspre DN7 a castelului luminată cu beculețe albe, în așteptarea Crăciunului. În acest trist și încercat an, luminile vor împodobi fațada castelului până pe 3 ianuarie 2021.

Pentru membrii Familiei Regale, Crăciunul reprezintă o sărbătoare petrecută în familie. De această dată, însă în format restrâns. Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Revelionul, la Castelul Săvârșin. La Castel se află Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu, alături de ASR Principesa Sofia.

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat.