Dotările în școli, din bugetul primăriilor
01.09.2020

Măşti pentru fiecare elev în parte şi bănci separate cu plexiglas. Aşa ar trebui să înceapă, în fiecare colţ de ţară, anul şcolar.
Totul cade, conform legii, în grija primăriilor. Cu un buget redus, după luni de pandemie, autorităţile locale sunt puse acum să găsească soluţii, pentru ca elevii să fie în siguranţă în şcoală.
Numai cumpărarea măştilor reprezintă un efort imens, mai ales pentru primăriile în care majoritatea populaţiei trăieşte la limita supravieţuirii.
În comuna Vinga, 825 de copii sunt înscrişi la gradiniţă, şcoală primară, gimnazială şi liceu. Fiecare ar trebui să poarte mască, la intrarea în clasă. În plus, în fiecare corp de clădire din cele 7 existente, ar trebui să fie substanţe dezinfectante.
Şi asta nu e tot. Chiar dacă elevii vor învăţa în serii, băncile ar trebui despărţite de plexiglas. O dotare ineficientă şi un efort financiar inutil, spun dascălii.
Dacă şcoala va începe cu copii în bănci, cei mici trebuie triaţi în fiecare zi. La şcoala din Vinga nu există însă medic şcolar de ani de zile.
Părinţii elevilor spun că nu îşi permit să le cumpere măşti, aşa că despre laptopuri sau tablete pentru şcoala online, nici nu poate fi vorba.
Deşi sunt mai puţin de două săptămâni până la începerea şcolii, primăriile caută şi acum soluţii finaciare pentru a respecta legea. Cei mai mulţi primari spun însă că nu pot asigura măştile elevilor pe termen lung, pentru că pur şi simplu nu au suficienţi bani prevăzuţi în buget pentru astfel de cheltuieli.