Domeniul Regal Săvârșin s-a deschis publicului.
01.05.2021

Domeniul Regal Săvârșin, din județul Arad, unde se află singura reședință privată a Familiei Regale în România, s-a deschis publicului începând de astăzi (sâmbătă, 1 mai) și poate fi vizitat până la data 1 octombrie, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, între orele 9.00 și 18.00, astfel că cei interesați se pot plimba prin zonele prin care se plimbă membrii Familiei Regale din România. Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail sau telefonic, o vizită specială. Un bilet costă între 5 și 20 de lei.

Castelul nu este deschis publicului, dar pot fi vizitate mai multe zone ale domeniului, unele deschise pentru prima dată terminarea lucrărilor de restaurare a domeniului, iar la final vizitei, la magazinul de suveniruri găsiți lucruri care să vă amintească de domeniu și Familia Regală a României, multe produse realizate decătre furnizării Casei Regale.

Chiar dacă vizitarea domeniului se poate face de astăzi, deschiderea oficială va avea loc în prezența Majestății Sale Margareta pe data de 10 mai. De altfel la Săvârșin urmează și alte zile de sărbătoare.

Vizitarea Domeniul Regal se face cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare. 

Câteva sute de oameni, unii veniți special de la câteva sute de km depărtare, au mers ca să viziteze Domeniul Regal de la Săvârșin încă din prima zi de deschidere.

Pot fi vizitate Satul Regal, care se află la intrarea principală pe domeniu, și Parcul Regal, parc care se întinde pe 6,5 ha și înconjoară castelul. În Satul Regal sunt mai multe atracții, printre care Muzeul Regal al Automobilului cu mașinile Regelui Mihai aduse de la Versoix și o expoziție de fotografie cu toate mașinile Regelui, dar și Casa Musafirilor sau Magazinul de Suveniruri.

În Parcul Regal vizitatorii pot descoperi, printre altele, grădina ascunsă, micul pavilion, lacul și insula, grădina de tandafiri, grădina toscană, aleea stejarilor bătrâni sau aleea lungă, realizată după un model de la Castelul Windsor, din Marea Britanie.

Lacul cu debarcader sau terenul de tenis sunt printre atracțiilor celor care s-au plimbat pe aleile pe care se plimbă membri Familiei Regale.

La plecare, vizitatorii se pot opri la magazinul de suveniruri, unde găsesc produse cu însemne regale sau realizate decătre furnizorii Casei Regale. Ceștile de ceai cu însemnele regale au avut mare 

Peste 120 de persoane vizitat domeniul doar în primele 3 ore de la deschidere.

Familia Regală face acest gest pentru a le permite oamenilor să vadă lucruri care până în acest moment erau mai puțin accesibile publicului larg, mai ales că domeniul a fost restaurat recent.

Și tot aici, mai sunt în pregătire Casa Ceaiului, unde oamenii vor putea servi gustări după rețete tradiționale, dar și satul meșteșgarilor, care ar putea cuprinde și un târg medieval.

Și tot la Domeniul Regal de la Săvârșin urmează zile de sărbătoare. Ziua Europei va fi marcată, prin mai multe evenimente, pe data de 9 mai, iar pe data 10 mai, pentru prima dată, Ziua Regalității va fi sărbătorită decătre membrii Familiei Regale la Săvârșin. Tot pe 10 mai va avea loc, în prezența Majestății Sale Margareta și a Principelului Radu, deschiderea oficială a vizitării Domeniului Regal, care este singura reședință privată a Familiei Regale din România și era locul preferat al Regelui Mihai I.

Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I, care a stabilit tradiția ca Familia Regală să petreacă la Săvârșin Crăciunul și Anul Nou... iar acest lucru se întâmplă din 2001 în mod continuu. Și pentru o parte din în vacanța de vară, membrii Familiei Regale sunt tot la Săvârșin.