Documentarul „Cazul inginerului Ursu“: O Poveste de Dreptate și Luptă
15.04.2024

Cinematograful „Arta“ din Arad va găzdui proiecția documentarului „Cazul inginerului Ursu“, regizat de Liviu Tofan și Șerban Georgescu, într-un eveniment special care va avea loc vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 19:00. Proiecția va fi onorată de prezența lui Andrei Ursu, care a dedicat peste 30 de ani din viața sa luptei pentru a dezvălui adevărul despre moartea tatălui său.


O Luptă pentru Adevăr

Documentarul relatează povestea tragică a lui Gheorghe Ursu, un inginer curajos care a fost ucis în arestul Securității după ce a denunțat decizia lui Ceaușescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din '77. Evenimentul este deschis publicului și accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.


Un Proiect al Comunității

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad și susținut de Kolectiv Film, Fundația „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociația Follow Art și Societatea Română de Televiziune. Documentarul, care a avut deja o serie de proiecții speciale în anul 2023, reprezintă o formă de dreptate și recunoaștere în cazul lui Gheorghe Ursu, chiar dacă inculpații au fost achitați definitiv.


O Operă de Angajament și Devotament

Regizorul Liviu Tofan subliniază că filmul este o mărturie a luptei lui Andrei Ursu pentru dreptate în memoria tatălui său și a curajului său de a face față obstacolelor și de a-și susține cauza. Durata filmului este de 100 de minute și surprinde strânsa legătură dintre un tată și fiul său, care a sfidat toate încercările și a rămas un simbol de rezistență în fața injustiției.


Colaborare și Sprijin

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea UPFAR ARGOA și a Agenției Naționale de Presă Agerpres. Din echipa de producție fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine și Alex Alexandru – sunet.