Doctori în vămi şi spital în carantină la Arad
24.02.2020
Aradul este județ de tranzit și principala poartă de intrare în țară dinspre vest, deci se impun măsuri speciale împotriva Coronavirusului.
Autoritățile au hotărât restricții la frontieră și întărirea în carantină a Spitalului Județean Arad. Izbucnirea focarului de Coronavirus în Italia îngrijorează autoritățile din Arad. Pe bună dreptate, pentru aici avem una dintre cele mai mari comunități de italieni din România.
Până acum în Peninsulă cinci oameni au murit după ce s-au infectat cu Coronavirus. De asemenea, sunt 219 cazuri confirmate de infectare cu COVID-19.
Românii, care se întorc în țară din regiunile italiene Veneto și Lombardia, unde s-au înregistrat cazuri de Coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, a anunțat, duminică, Ministerul Sănătății.
De altfel în România măsurile speciale sunt luate încă de la intrarea în țară. Polițiștii de frontieră poartă măști medicale în mod permanent. În cel mai mare punct rutier de trecere a frontierei din România, Nădlac 2, de pe autostrada Nădlac-Arad, medicii fac triaj epidemiologic în mod continuu, iar în celelate puncte care au trafic mult mai mic sunt echipaje mobile.
Toate persoanele care vin din Italia sunt controlați și trebuie să completeze un chestionar în care declară pe propria răspundere locul de îmbarcare și cel de destinție.
Oamenii sunt speriați.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a fost convocat, duminică seara, de către prefectul județului, Gheorghe Stoian, ocazie cu care au fost luate o serie de măsuri suplimentare și s-au identificat anumite spații pentru amenajarea eventualelor centre de carantină.
Măsuri au fost luate și în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, cel mai mare din județ, unde accesul vizitatorilor a fost restricționat complet.
Pacienții pot merge însoți de o persoană doar la Unitatea de Primiri Urgențe. În schimb, ambulatoriul spitalului funcționează în condiții normale.
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, Constantin Cătană, a informat că, până în acest moment, nu au fost înregistrate cazuri care să necesite izolare într-un centru de carantină. În funcție de evoluția situației, autoritățile din Arad se vor întâlni pentru a dispune noi măsuri.