„De mâine suntem pământ fierbinte“- o carte care stă singură în picioare
17.12.2021

Antologia de versuri „De mâine suntem pământ fierbinte“ a fost lansata in sala „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”. Antologia ii aparține poetului Andrei Novac si reprezintă o sinteză a activităţii literare a lui Andrei Novac după 20 de ani de la debut.

Cartea  a fost pigmentată cu ilustrații realizate de graficiana Flavia Lupu. Evenimentul a fost organizat de către Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiștilor Plastici, Editura Paralela 45 și România Literară.

Prof. Ioana Nistor a punctat: „Ne era dor de poezie. Și iată un dar de  poezie în luna lui Moș Crăciun, când cu toții vorbim despre căldura umană, bunătate, viață, lumină, iubire, în esență tot ce ar trebui să fim zi de zi“. Două dintre volumele sale de versuri au fost traduse și difuzate în Spania și în Franța. Pentru activitatea sa literară, Andrei Novac a obținut mai multe premii, distincții și nominalizări. După ce a recitat o poezie și a primit aplauzele publicului, poetul a punctat: „Cred în forța devotamentului și în cea a adevărului. Cum spunea regele Mihai: «Adevărul luptă întotdeauna singur». Eu aș mai adăuga că acesta trebuie căutat tot timpul și  rostit de fiecare dată“.

Prefectura Arad, prin prefectul Tóth Csaba și subprefectul dr. Doru Sinaci, care a fost și moderatorul manifestării, dar și Consiliul  Județean Arad, care prin vocea vicepreședintelui Răzvan Cadar a punctat: „Consiliul Județean va sprijini întotdeauna cultura și implicit instituțiile culturale  din județul nostru. Ne dorim ca anul viitor să avem mult mai multe de astfel de evenimente, fără restricții“. Nu în ultimul rând, cu mult umor, Andrei Novac a încheiat: „De mult îmi doream o carte care stă în picioare singură“. Noi am zice că nu e vorba doar de coperta cartonată. Ea chiar este bine „ancorată“ în valoarea textelor sale.