Cum Beneficiază Studenții Români din Străinătate de Asigurarea de Sănătate pe Durata Șederii în România
19.08.2024

Asigurarea de Sănătate în Străinătate

Studenții români care studiază la facultăți din alte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, Confederația Elvețiană sau Regatul Unit sunt asigurați în țările respective pentru sănătate. Aceștia devin asigurați ai statului în care își desfășoară studiile.


Cardul European de Sănătate

Acești studenți primesc un card european de asigurări de sănătate, oferit de statul unde studiază. Cardul le permite accesul la servicii medicale necesare în timpul șederii temporare într-un alt stat membru al Uniunii Europene, inclusiv România.


Servicii Medicale în România pe Baza Cardului European

Cu acest card, studenții pot beneficia de servicii medicale limitate în România, doar pentru probleme care apar pe durata șederii temporare. Nu oferă acces la toate serviciile medicale disponibile pentru asigurații români.


Obținerea Formularului S1 pentru Drepturi Depline

Pentru a avea acces la toate serviciile medicale din România, studenții trebuie să solicite formularul european S1 (E 106) de la instituția de asigurări din statul unde studiază. Acest formular trebuie trimis și înregistrat la casa de asigurări de sănătate din județul de domiciliu din România.


Beneficii Complete de Asigurat în România

După înregistrarea formularului S1, studenții vor beneficia de drepturi depline ca asigurați în România, putând accesa toate serviciile medicale. În continuare, în alte state UE, aceștia vor beneficia doar de serviciile medicale necesare, în baza cardului european de asigurări de sănătate.


Sursa Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com