Cu roşu în calendar: Sărbătoarea sfinţilor Mihail şi Gavril
08.11.2021

În fiecare an, pe 8 noiembrie, românii ii prăznuiesc Sfinții Mihail și Gavriil. Cei doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței sunt, potrivit credinței ortodoxe, conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

Sfantul Arhanghel Mihail, Aparatorul Credintei

, este cel mai invocat in slujbele bisericesti pentru a pazi de razboi, precum si a obtine biruinta in cazul unei lupte. Semnificatia numelui Mihail este “Acela care este ca Dumnezeu”.

Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zamislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. In ebraica, Gavriil inseamna “Omul lui Dumnezeu”.

In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavril sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte.

De Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aibă parte de mare chin înaintea morții.

Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar intre toamna si iarna.

Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează astazi ziua numelui, ocazie cu care le uram La Multi Ani!