Crăciun Regal în judeţul Arad
24.12.2021

E atmosferă de sărbătoare la Castelul Regal de la Săvârşin, acolo unde familia regală petrece Crăciunul și Anul Nou. Familia Regală petrece sărbătorile în cadru restrâns din cauza pandemiei noului coronavirus. Pregătirile sunt ca la carte.

Tradiția primirii colindătorilor la Castelul Regal Săvârșin a fost reluată în acest an (2021), dupăce din cauza măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, Familia Regală nu a primit, anul trecut (2020), colindători.

Conform tradiției, cei mai cunoscuți colindători din vestul României, Dubașii de la Săvârșin care erau preferații Regelui Mihai I, sunt singurii colindători primiți în Ajun de Crăciun la Castel. Aceștia au colindat vineri în Satul Regal, care se află la intrarea pe domeniu. Dubașii s-au pregătt special pentru acest moment.

În total, aproximativ 100 de persoane au mersa ca să ureze Familiei Regale sărbători fericite.

Însă,  din cauza pandemiei, colindătorii nu au mai fost răsplătiți cu ceai cald, țuică fiartă și cozonaci.Șii tot din cauza pandemiei, primirea altor grupuri de colindători a fost suspendată și în acest an, în condițiile în care în alți ani sute de oameni veneau din toata tara, iar manifestările durau câteva zile. 

Potrivit tradiției, prima casă în care Dubașii anunță Nașterea Domnului este Castelul Regal.

Ca în fiecare an, membrii Familiei Regale petrec Crăciunul aici la Castelul Regal de la Săvârşin împreună și vor lua masa în familie la castel, așa cum este tradiția instituită decătre Regele Mihai I.

Familia Regală distribuie în aceste zile peste 300 de pachete cu alimente și produse de igienă pentru persoanele nevoiașe din comun Săvârșin și localtățile învecinate,

În castel, masa festivă din sufrageria mare e împodobită, iar în salonul mare al castelului tronează un brad înalt și bogat.

Dacă la Săvârșin memoria și imaginea Regelui Mihai sunt prezente în continuare, o decorațiune specială cu Nașterea Mântuitorului a fost amplasată în brad în memoria Reginei Ana.

În fiecare an, Majestatea Sa dorește ca săvârșinenii și cei care trec prin comună să vadă fațada dinspre DN7 a castelului luminată cu beculețe albe, în așteptarea Crăciunului. Luminile vor împodobi fațada castelului până pe 3 ianuarie 2022.

Pentru membrii Familiei Regale, Crăciunul reprezintă o sărbătoare petrecută în familie. De această dată, însă în format restrâns.

Familia Regală va petrece privat restul zilelor de Crăciun și Revelionul, la Castelul Săvârșin.

La Castel se află Majestatea Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu.

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat.

Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I, care a stabilit tradiția ca Familia Regală să petreacă la Săvârșin Crăciunul și Anul Nou iar acest lucru se întâmplă din 2001 în mod continuu.