Continuarea proiectului de relansare a învățământului profesional arădean
04.05.2023

 Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și-a asumat redezvoltarea învățământului profesional în județul Arad. După ce anul trecut a repornit o clasă de tâmplărie, Iustin Cionca vizitează acum districtul Tübingen, din Germania, cu care Consiliul Județean Arad colaborează în proiectul relansării clasei de tâmplărie. Districtul Tübingen finanțează o parte din cheltuielile legate de acest profil, la Arad.

Astăzi, președintele Iustin Cionca a fost invitat la școala profesională din Tübingen, care are 3000 de elevi și opt specializări (printre care tâmplărie, sticlărie, coafură-frizerie, reparații auto, utilaje mecanice, farmacie, tinichigerie). O parte dintre profesorii școlii sunt români emigrați în Germania, iar unul dintre ei, Ștefan Ighișan, este implicat personal în reorganizarea școlii de tâmplărie din Arad.

"În primul rând părinții trebuie să înțeleagă că nu fiecare copil trebuie trimis la facultate, fiindcă unii riscă să devină șomeri cu diplomă, dacă își aleg greșit profesia. Mulți copii au abilități practice, iar industria românească are nevoie de talentul lor, de meseriași. Așa se întâmplă și la Arad, unde Consiliul Județean a decis să se implice în reluarea învățământului profesional, fiindcă eu cred la modul foarte serios că un meseriaș bun poate avea o viață frumoasă, fără să depindă de alții. Sunt la Tübingen, printre altele, să înțeleg modelul aplicat în Germania, unde văd că tinerilor nu le este rușine să învețe meserie. Apoi, vom încerca să îl aplicăm și la Arad, pentru că este un model bun, funcțional și necesar", a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Industria arădeană are nevoie, ca de aer, de muncitori. În contextul unui șomaj de aprox. 1%, mediul de afaceri și administrația caută soluții pentru necesarul de forță de muncă, în contextul în care mulți tineri fie abandonează școala, fie aleg specializări inutile pentru viitorul lor, dar care "sună bine". Pentru schimbarea acestei situații muncește președintele Consiliului Județean Arad, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al asociațiilor patronale.

Din delegația de la Tübingen fac parte și reprezentanți ai Universității de Vest „Vasile Goldiș”, care au parteneriate cu universități din district.