Consultare publică tema Strategiei de Dezvoltare a Județului Arad 2021–2027
19.08.2021

Comunicat CJ Arad: Un amplu proces de consultare publică a avut loc astăzi la Consiliul Județean Arad pe tema Strategiei de Dezvoltare a Județului Arad pentru perioada 2021-2027 și a strategiilor sectoriale pentru cultură și respectiv eficiență energetică. Peste 100 de reprezentanți ai unor instituții publice și operatori economici au fost invitați pentru a-și exprima punctul de vedere referitor la prioritățile de dezvoltare pentru județul Arad în următorii șapte ani. S-a pornit de la analiza situației existente și s-a discutat despre structurarea nevoilor și a priorităților locale, grupurile de lucru fiind structurate astfel: mediu de afaceri și dezvoltare economică, cultură-turism-asociativitate, dezvoltare teritorială-administrație publică, coeziune socială și capital uman, mediu-infrastructură edilitară-mobilitate.

Dezbaterile în cadrul atelierelor de lucru au fost mediate și conduse de Răzvan Cadar - vicepreședintele CJA, Gabriela Chiricheu - directorul Direcției Programe de Dezvoltare, Andrei Ando - directorul Direcției Comunicare, Strategii și Administrație Publică, precum și de Radu Onofrei - directorul general al RomActiv Business SRL, societatea care elaborează aceste strategii.

„Am plecat de la premisa că este absolut necesar ca județul Arad să adopte un document strategic care să răspundă obiectivului principal de dezvoltare a capacității de reglementare și planificare strategică a administrației județene. Trebuie să avem în vedere oportunitatea oferită de exercițiul financiar european 2021-2027 în vederea realizării proiectelor de investiții necesare dezvoltării comunităților și din acest punct de vedere adoptarea acestor strategii este absolut vitală”, a declarat Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

„Consultarea a fost realizată din nevoia de a avea o coerență a propunerilor ce trebuie să se regăsească în aceste documente strategice și totodată, validarea prin feed-back-ul oferit de aceste discuții a informațiilor culese până la momentul actual, în această etapă”, a declarat Radu Onofrei, directorul general al RomActiv Business Consulting SRL.

Temele aflate pe agenda de lucru au fost dintre cele mai diverse, reușind să acopere o paletă largă de aspecte esențiale pentru comunitatea locală și județeană. În prima parte a discuțiilor au fost abordate subiecte precum: infrastructura și consumul cultural și turistic, infrastructura educațională și de capital uman, situația forței de muncă și a pregătirii profesionale a acesteia, legătura directă dintre sistemul educațional și cerințele pieței muncii. Au exprimat puncte de vedere doamna Gheorghița Țica - directorul Liceului Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, Marinel Henteș - directorul AJOFM, Erika Stark - director DGASPC, Sorin Bulboacă - directorul Complexului Muzeal Arad, Doru Orban - directorul Filarmonicii Arad, Bogdan Costea - directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

Au fost prezenți la dezbateri Gheorghe Seculici, președintele CCIA, Adrian Tăședan - director Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Apă Canal”, Marius Stoica - manager interimar Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Arad, SC Aeroportul Arad SA, ai Primăriei Birchiș, Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”, CJRAE, ADR Vest, APIA, ADISIGD, ADITR, Direcției pentru Agricultură, ai Centrului Național Informare și Promovare Turistică și ai E-Distribuție Banat,. Au mai participat Teodor Cilan, prorector al Universității „Aurel Vlaicu”, precum și consilierii județeni: Gheorghe Orza, Alin Gligor, Mirel Talpeș, Bogdan Blaga, Corina Crișan, Simona Stan, Talida Pop, Ruben Budău, Petru Moț, Florin Tripon, Cornel Lucaci, Dorin Stanca, Cristina Ciorogar, care au avut intervenții obiective și bine punctate referitoare la necesitățile de promovare și dezvoltare ale județului, în diferite domenii esențiale. La întâlnire au fost prezenți și reprezentanții altor instituții și companii.

Valoarea totală a proiectului prin care se vor elabora aceste documente este de 466.480,00 lei, iar contribuția proprie a Consiliului Județean Arad este de 2%, proiectul fiind finanțat prin fonduri europene – POCA 2020.