Construcţie fără autorizare
29.06.2021

Paradisul verde, aflat la o aruncătură de băţ de centrul Aradului, riscă să îşi piardă farmecul, din cauza unor construcţii construite ilegal. Bungalourile din lemn, ridicate în incinta ştrandului din Arad, cu mai bine de 40 de ani în urmă, sunt salvarea arădenilor care, pe timp de vară, se retrag aici, ca să scape de căldura blocurilor de beton. De ceva vreme însă, zona istorică, de altfel, se umple de construcţii ilegale, spre dezamăgirea celor care deţin bungalorile de zeci de ani.


O astfel de construcţie este cea din imagine. Căsuţa din lemn a fost dărâmată şi, în locul ei, a apărut o structură de metal, care nu are nimic de a aface cu arhitectura zonei. Consilierul local care construieşte aici două corpuri de clădire, supraetajate, recunoaşte că nu are are încă aprobare pentru această construcţie.
329 de căsuţe din lemn au reuşit să treacă testul timpului, în incinta ştrandului din Arad. Sunt mici oaze de linişte în mijlocul unui oraş încins de betoane. Arădenii le-au putut închiria sau cumpăra, însă nu au putut achiziţiona şi terenul de sub ele. Cu toţii plătesc o chirie de aproximativ 500 de euro anual.
Aşadar, cei mai mulţi dintre cei care deţin căsuţele din lemn s-au limitat la lucrări, care să le îmbunătăţească confortul. Au păstrat bungaloul şi s-au axat mai mult pe întreţinerea spaţiului verde. De altfel, aici nu există un plan urbanistic zonal, aşa că orice construcţie este ilegală.

Pentru că discutam de o zonă istorică, Primăria Municipiului Arad s-a adresat parchetului.