Concedii medicale mai scurte de la 1 auagust
03.08.2021

Medicii de familie pot acorda, de la 1 august, maximum 4 zile de concediu medical într-o singură etapă, după care vor putea prelungi perioada până la o săptămână, pentru un episod de boală a anuntat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Până acum, medicii de familie puteau să acorde concediu medical direct pentru maximum 10 zile.

În plus, de la 1 august, concediul medical acordat într-un an de către medicul de familie nu va putea depăși 28 de zile, față de 30 de zile în prezent.

Și medicii specialiști din ambulatoriu sunt obligați să acorde concediul medical în două etape: prima de maximum 15 zile, care poate fi prelungit în a doua etapă până la o lună. Până acum, medicul specialist putea să acorde direct maximum 30 de zile.

„Noua reglementare aduce beneficii celor aflaţi în incapacitate temporară de muncă şi ajută la gestionarea corectă şi eficientă a costurilor se arata in comunicatul de presa.

În situaţia în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical, medicul, poate acorda consultaţii la domiciliu sau la distanţă.

Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate precum şi în situaţia în care evoluţia stării de sănătate este favorabilă, medicii curanţi nu vor mai acorda concediu medical în continuare.

Prin excepţie, medicii curanţi nu vor întocmi planul de urmărire a evoluţiei bolii pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii şi tuberculoză), pentru urgenţele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A şi pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum şi în situaţia în care asiguratul este internat în spital.

Concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi în cazul riscului maternal pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluţiei bolii.