Comunitatea bulgară, Vinga
28.08.2020

Tânăra bulgăroaică din Vinga, Cristina a îmbrăcat pentru noi portul tradiţional al comunităţii bulgare din localitate. Cam 24 de kilograme cântăreşte costumul şi are în componenţă Cârligatca (opregul din faţă) se ţese la război. Opregul din spate (vâlnicul) reprezintă o adevarată opera de artă. Realizat dintr-o ţesătură din fir subţire de lână, o pânză lungă de 20 de metri se pliază până ajunge la un metru, iar diversele motive (florale, zoomorfe, geometrice), apar doar când pânza este pliată.
Costumul bulgăresc este unic în lume şi este realizat în întregime manual.
Îmbrăcatul fetei durează o oră, deoarece fiecare piesă a costumului trebuie potrivită şi aşezată la locul ei. În trecut un astfel de costum valora cât o casă.
În tradiţiile bulgarilor, unul dintre momentele speciale este cel al căsătoriei în care nora primea de la soacră straiele tradiţionale.

Iată cum îşi amintesc de aceste momente băştinaşii locului:


Tanti Romanov, şugubeaţă şi pusă pe glume ne-a pus în încurcătură, dar a şi precizat că vine din viţă nobilă în stilul şugubăţ stârnind zâmbetele celor prezenţi.
Sigur că nu au lipsit nici plăcintele specifice comunităţii bulgăreşti, pregătite de gospodine care ne-au dezvăluit şi reţetele pentru dumneavoastră.
Acestea sunt doar câteva momente din ceea ce vă pregătim în cadrul proiectului Centrului Cultural Judeţean Arad, Lada cu Zestre care va debuta în octombrie la TV Arad.