CJ Arad caută soluții pentru prevenirea inundațiilor pe Valea Mureșului
22.04.2021

Consiliul Județean Arad a găzduit astăzi o ședință de lucru pentru identificarea unor soluții de prevenire a eventualelor inundații catastrofale pe Valea Mureșului, cauzate de modernizarea căii ferate Arad-Simeria. Au participat primarul comunei Bata, Ioan Micurescu, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, prefectul și subprefectul Aradului, Tóth Csaba și Doru Sinaci, parlamentarii Ioan Cristina, Sergiu Bîlcea și Glad Varga, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Apele Române, ANIF.

Problema principală dezbătută a fost decolmatarea rețelei de canale din jurul comunei Bata, pentru defularea Mureșului în caz de inundații. Primarul Ion Micurescu a sesizat pericolul transformării zonei într-un bazin, pentru că în opinia sa canalele de defulare sunt insuficiente și de capacitate prea scăzută. 

Președintele Iustin Cionca și prefectul au solicitat reprezentanților Apelor Române o strategie pentru întregul județ pentru decolmatare văilor,  în vederea prevenirii inundațiilor, dar și verificarea respectării  lucrărilor executate pe Valea Mureșului, pe șantierul căii ferate Arad-Simeria.

Deputatul Sergiu Bîlcea a subliniat că a avut o întâlnire cu ministrul Agriculturii, în cadrul căreia a fost pusă în discuție situatia Canalului Mureșel din municipiul Arad. A cerut Apelor Române și ANIF să demareze studiile tehnice necesare unei strategii pentru prevenirea inundațiilor în județul Arad, pentru că vor exista finanțări dar nu există proiecte. La rândul său, deputatul Glad Varga a precizat că este foarte important ca parlamentarii arădeni să își unească forțele pentru a rezolva aceste probleme: „În calitate de deputat, voi face demersuri către Ministerul Mediului și Ministerul Transporturilor pentru a identifica soluțiile tehnice necesare pentru prevenirea inundațiilor. Vorbim despre accesarea de fonduri europene, necesare pentru lucrări de decolmatare sau combatere a eroziunii solului pe întreaga vale a Mureșului, precum și lucrări de modernizare a amenajărilor de drenaj, acolo unde ele există”, a subliniat Glad Varga. 

Prefectul Aradului a cerut ANIF realizarea unui studiu pentru estimarea cheltuielilor referitoare la decolmatările din zona Bata.

O altă problemă, în același registru, o reprezintă și înmulțirea necontrolată a castorilor, care afectează cursurile de apă din zona Văii Mureşului. Barajele construite de castori creează diguri care duc la inundarea terenurilor adiacente.

„Știu că nu se poate realiza peste noapte solicitarea noastră de decolmatare și reprofilare a canalelor de scurgere, dar mă voi bucura dacă viitorul primar de la Bata va putea spune că a scăpat de pericolul inundațiilor. Pentru noi este important că președintele Consiliului Județean, prefectul județului și parlamentarii tratează cu mare seriozitate această problemă și caută soluții”, a declarat primarul Ion Micurescu.