Cine câştigă de pe urma crizei Coronavirusului?
25.02.2020

Are cineva de castigat in urma crizei induse de raspandirea Coronavirusului? O intrebare la care analistii economici par sa gaseasca un singur raspuns. La nivel mondial, aurul si dolarul explodeaza ca si valoare in timp ce euro si monedele  statelor asiatice sunt in picaj liber. La nivel micro mai multe companii de produse de protecție și sanitare, dar și furnizori de servicii și aplicații, precum și vânzători de kituri concepute să exploateze ”fenomenul coronavirus” sunt printre cei care câștigă de pe urma epidemiei izbucnite în China și care a atins mai multe țări ale lumii.

Analistii economici au identificat chiar si o tara care are de castigat de pe urma conflictului comercial dintre China si Statele Unite. Este vorba despre Vietnam. Oficialii vietnamezi au prezis că economia țării ar putea crește cu până la 6,8%.

Pierd in schimb majoritatea monedelor asiatice, care  sunt in scadere pe măsură ce răspândirea coronavirusului a alimentat temerile referitoare la o pandemie şi i-a determinat pe investitori să se îndrepte spre aur şi dolari pentru siguranţă.

Monedele din China, Australia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan sunt în scădere, iar dolarul australian a atins chiar cea mai mică valoare din ultimii 11 ani.

De asemenea, industria aviatica globala ar putea inregistra pierderi de 30 de miliarde de dolari anul acesta. Traficul international scade pentru prima data de la criza financiara din 2009, dupa panica generata de coronavirus.

In acelasi timp dolarul american s-a apropiat de vârful ultimelor trei ani atins săptămâna trecută.

Aradenii cred ca cel mai mult de pe urma pandemiei castiga industria farmaceutica iar daca ar fi sa luam o putere economica mondiala, aceasta probabi ar fi SUA.

Epidemia de coronavirus a provocat decesul a peste 2.400 de persoane în China, care este responsabilă pentru 98% din numărul total de cazuri diagnosticate la nivel mondial. Cu toate acestea, răspândirea virusului în afara Chinei pare să fi surprins autorităţile nepregătite. Italia a oprit carnavalul de la Veneţia, a închis şcolile şi a introdus în carantină oraşele afectate de coronavirus însă deocamdată nu a descoperit cum şi de unde a început răspândirea virusului.