„Nu îmi ajung banii de la un salariu la altul” - este unul dintre lucrurile pe care le auzim tot mai des, în ultima perioadă. Însă, întrebarea noastră este: Suntem, oare, un popor chibzuit sau suntem un popor căruia îi lipsește această grijă față de modul în care cheltuim banii? Am întrebat arădenii, iar răspunsurile au fost diferite. Evident, după caz.
Reporter TV Arad: Vă consideraţi o persoană chibzuită cu banii sau cheltuiţi şi în exces?
Femeie: Da, oarecum. Uneori, da, recunosc că mai fac şi excese.
Reporter TV Arad: Faceţi excese în ceea ce priveşte cheltuirea banilor?
Femeie: N-aş crede că fac excese la nimic, nici la mâncare. Zic că e totul calculat, adică atâta cât este nevoie.
Şi totusi ce înseamnă mai exact o risipă de bani? Unde se fac excese în ceea ce privește o cheltuială a banilor? Şi aici răspunsurile arădenilor au fost diferite.
Reporter TV Arad: Care ar fi excesele de cheltuirea a banilor pe care aţi putea să o faceţi?
Femeie: Păi, spre exemplu, pe lucruri în casă, şi mâncare, şi multe alte chestii.
Reporter TV Arad: Din câtă mâncare cumpăraţi, aruncaţi destul de multă sau o cunsumaţi pe toată?
Femeie: Nu chiar multă, că eu gătesc în fiecare seară şi atunci se mănâncă.
Reporter TV Arad: Pe ce chetuiţi bani în exces?
Femeie: Eu mai mult pe produse de curăţenie cheltuiesc Cât despre produse alimentare, eu de un an şi ceva, nu mai cumpăr chiar aşa mult, dar mai sunt zile când rămâne. Câteodată se întâmplă să mai şi arunc.
„Când vine vorba despre excese în ceea ce privește o cheltuială a banilor, românii cheltuie, în medie, 40% din venituri pe produse alimentare. Cu toate acestea, din păcate, 12% din mâncarea cumpărată ajunge la gunoi. Adică, un român aruncă, în medie, în fiecare an, aproape 130 de kilograme de mâncare.” relatează Natalia Berlo, reporter TV Arad.
Pandemia de COVID-19 a schimbat obiceiurile de cumpărare, dar nu și atitudinea oamenilor față de alimente.
Cu toate acestea, arădenii au mai spus că pandemia și-a adus o contribuție în ceea ce priveste economisirea banilor.
Lucru confirmat şi de arădeanul Cătălin Isbaşe, un tânăr stabilit în capitală, de câţiva ani, şi care, în prezent, este lector în educaţie financiară.
„Perioada pe care o traversăm ne impactează din multe puncte de vedere. Ne impactează emoţional şi reuşeşte să ne impacteze şi din punct de vedere financiar. Este foarte important să învăţăm din tot ce se-ntâmplă în jurul nostru şi să reuşim să ne adaptăm bugetul, respectiv relaţia pe care noi o dezvoltăm cu banii noştri.
Unul dintre aspectele care s-a îmbunătăţit, în această perioadă, din punctul meu de vedere, este că reuşim să economisim mai mulţi bani. Reuşim să cheltuim, în acelaşi timp, mai puţini bani, şi reuşim să ne eficientizăm cheltuielile. Practic, stăm acasă. Practic, am renunţat şi la excursii, am renunţat şi la alte cheltuieli care, poate, păreau excedentare şi care nu erau reprezentative pentru nevoile noastre şi pentru ce ne doream, de fapt, în viaţă.
Tocmai de aceea aş zice că trecem prin perioadă dificilă, trecem printr-o pandemie, care ne impactează destul de mult, însă în acelaşi timp reuşeşte să ne ofere şi un plus, din punct de vedere strategic, prin faptul că suntem mai atenţi la cei care ne înconjoară şi suntem şi mai atenţi la banii care se află în contul nostru.” a declarat Cătălin Isbaşe, lector în educaţie financiară.
Când vine vorba despre educaţia financiară, România se află pe ultimul loc în Europa, la acest capitol, cu un procent de 21%, media fiind de 52%.