Ce se întâmplă cu redeschiderea școlilor?
Când revin elevii în sala de clasă?
Sunt întrebările la care părinţii din Arad vor sa afle un raspuns.
Vestea de redeschidere a şcolilor, venită de la autorităţile centrale, a venit ca o bucurie.
La nivelul judeţului Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad anunță că, decizia pentru redeschiderea şcolilor va fi luată în funcţie de evoluţia pandemiei din fiecare localitate.
"Începerea şcolii va fi o decizie luată la nivel naţional, pe baza unor criterii, printre care cel mai important este această incidenţă a cazurilor, despre care eu nu am cum să vă vorbesc, pentru că nu intră în competenţa mea. Vom primi nişte date oficiale pe care, cei care vor decide la nivel naţional, le vor folosi. C
Ce trebuie să facem noi şi asta facem, noi ca şi Inspectorat Şcolar şi directorii de şcoli, să pregătim şcoala pentru respectarea condiţiilor igienico-sanitare. Chiar dacă vom începe sementrul II, în 8 februarie, condiţiile de respectare pentru prevenirea COVID19 vor trebui să fie respectate, şi vorbim aici de purtarea măştii, dezinfecţia suprafeţelor, a pardoselelor, a mâinilor copiilor, distanţarea fizică, şi aici o să vedem în ce condiţii va fi, pentru că am înţeles că s-a schimbat şi ordinul comun între Ministeril Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dar noi ne pregătim pentru toate aceste lucruri." a declarat Marius Göndör, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
Întrebat despre posibile scenarii, în cazul în care elevii se întorc în băncile şcolii în 8 februarie, acesta a mai spus:
"Trei sau patru scenarii... Nu aş avansa nicio discuţie pe această temă a scenarilor pentru că încă nu avem decizia de la nivel naţional, dar se discută de ceva asemănător cu ceea ce a fost până acum."
Desi semestrul al II-lea va incepe pe 8 februarie, peste 1.900 de elevi din judeţul Arad nu au încheiate mediile până la această dată, deşi este ultima săptămână de şcoală a semestrului I.
Cei mai mulţi dintre acesti elevi sunt elevi care nu au participat la activităţile online, insa sunt si elevi care, deşi au participat la activităţile şcolare online, au doar o notă sau insuficiente note pentru încheierea mediilor.
Cu toate acestea, situaţia nu este una gravă, întrucât Ministerul Educaţiei a făcut două modificări la regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ.
"Ministerul Educaţiei a făcut două modificări la regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, în sprijinul rezolvării acestor situaţii. O modificare este că, la orice disciplină media se poate încheia cu două note. Până acum, spre exemplu, disciplina care avea patru ore pe săptămână trebuia să aibă cel puţin 4 note, dar la toate disciplinele acum sunt două note. Iar a doua modificare, celor care nu li se încheie media pe semestrul au opt săptămâni din semestrul II, de la întoarcerea la şcoală, săptămâni în care să se poată mediile pentru semestrul I." a completat Marius Göndör, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.
În judeţul Arad, învaţă aproximativ 46.000 de elevi, ceea ce înseamnă că puţin peste 4% dintre ei nu au au încheiate situaţiile şcolare până la această dată.