Ce faci cand testul COVID iese pozitiv?
31.08.2020

Tot mai multi aradeni isi fac testul COVID-19 pentru a pleca in vacanta. Ce facem insa in cazul nefericit in care acesta iese pozitiv? Iată pașii pe care trebuie să îi urmati.

1.Trebuie sa anunti telefonic Directia de Sanatate Publica si medicul de familie.

2.Mergi la spital. "Daca sunteti asimptomatic si nu aveti comorbiditati, adica nu tensiune, obezitate, diabet si starea de sanatate este buna, impreuna cu DSP, sunteti directionat catre o unitate medicala ca sa ti se faca un set de analize, un bilant al momentului - respectiv o radiografie pulmonara, examen de sange si un consult de boli infectioase sau pneumologic.
De retinut este ca nu plecati singur, cu mijloacele de transport in comun sau cu taxi ci chemati ambulanta.

Evaluarea medicala dureaza aproximativ 24-48 de ore, timp in care medicii isi vor da seama cat de grava este starea de sanatate.

3.Puteti pleca acasa daca aveti conditii de autoizolare la domiciliu si semnati cave-ti respecta autoizolarea.
Astfel, pacientul pozitiv se intoarce acasa cu ambulanta si va sta in izolare 14 zile, timp in care starea sa de sanatate va fi monitorizata incontinuu de medicul de familie si DSP.

Daca starea se inrautateste, bolnavul se intoarce la spital. Dupa cele doua saptamani se considera ca izolarea s-a terminat.

4.Cere concediu medical in izolare. Medicul de familie acorda concediul medical in baza deciziilor DSP, trimise pe e-mail.

Tot pe e-mail se primeste si concediul medical, nefiind necesara deplasarea pacientului la cabinetul medical.

Pentru cei care doresc mai multe informatii despre cum pot sa actioneze in diverse situatii provocate de coronavirus, pot apela gratuit linia TELVERDE (0800 800 358).