Cât de bolnavi suntem?
28.11.2019

Cât de bolnavi suntem noi românii faţă de alţi europeni şi cum stă Aradul la capitolul sănătate? Sunt temele zilei generate de datele statistice pe primele 9 luni ale acestui an. Este vorba despre 900 de mii de consultaţii la medicii de familie din judeţul Arad şi decontări de la stat pentru medicamente în sumă de 97 de milioane de lei. Deşi cifrele nu ar trebui să lase loc de interpretări ele totuşi există. Caz în care am cerut cea mai avizată părere despre cât de bolnavi sunt arădenii la nivel de ţară.
Satistica arată un număr rotund şi aparent imens la nivelul eliberărilor de reţete. Peste 1 milion de reţete au fost eliberate, în primele nouă luni ale acestui an. Întetrebat cum este acest număr de 1 milion de reţete raportat la populaţia Aradului, directorul DSP Gheorghe Domşa a răspuns că numărul este acelaşi ca şi anul trecut.

Rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică Arad arată că există creşteri ale numărului de îmbolnaviri, fără a fi însă date îngrijorătoare. Totuşi afecţiunile cele mai multe sunt pe boli cardiovasculare şi tumori maligne adică exact afecţiunile în care riscul de deces este ridicat. Stresul este factorul declanşator al majorităţii bolilor grave.

Pe lângă stres, arădenii se îmbolnăvesc pentru că nu se hrănesc sănătos, fumează prea mult, consumă alcool fără moderaţie,  nu fac sport şi pot avea urmări genetice, ceea ce măreşte considerabil riscul declanşării bolilor grave.