Caravană pentru sănătate
08.10.2019

Peste 1.000 de femei din mediul rural vor fi testate gratuit în octombrie și în noiembrie, pentru depistarea cancerului mamar. Caravana „Nu am făcut destul” strânge, pentru al șaselea an la rând, medici și studenți la Medicină care oferă consultații și informații în 14 sate din județele Timiș, Hunedoara, Arad, Satu Mare și Bihor.
Campania a început pe 5 octombrie în județele Timiș și Hunedoara. La finalul acestei săptămâni ajunge în Arad, în localitățile Semlac (12 octombrie) și Petriș (13 octombrie). Locul și orele sunt afișate la Primărie și în alte puncte importante din fiecare sat.

Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii și studenții voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale alunițelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcția plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) și fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei).

Caravana va mai popsi în judeţul Arad pe 16 noiembrie la Hășmaș şi pe 17 noiembrie la Beliu.

Campania de testare și informare „Nu am făcut destul” este organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Asociația Pacienților Cronici din România .

„Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reușesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbeliște. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În România, cancerul mamar ajunge să ucidă mai mult de 30001 de femei în fiecare an tocmai pentru că nu este decoperit la timp. În lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a bolii, specialiștii trag un semnal de alarmă și le îndeamnă pe femei să își facă lunar o autoexaminare și, cel puțin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.