Carantină şi mai multe testări
24.11.2020

Ca urmare a numărului crescut de noi cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV2, Direcția de Sănătate Publică Arad a propus decizia carantinării orașului Ineu.

Prezent în emisiunea Topic Arădean, de la Radio Arad, directorul DSP Arad, Horea Timiş, a declarat că această masură de carantinare are ca scop de a combate răspândirea virusului. 


„Avem foarte multe localităţi care au depăşit foarte mult incidenţa. Este şi cazul oraşului Ineu, unde avem incidenţă de 10.25 la 1000 de locuitori. Astăzi, în Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă, va fi propunerea de carantinare, a şi venit avizul de la INSP. Lumea nu trebuie să intre în panică. Carantinarea are ca scop doar combaterea răspândirii virusului prin mişcare nejustificată, de aceea toată lumea care se deplasează va avea acele declaraţii care să justifice clar modul de deplasare şi scopul deplasării.” – a declarat directorul DSP Arad, Horea Timiş, în emisiune.

Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, a transmis localnicilor că nu exista motive de panică şi că viața orașului va continua să fie una normală. 

„La noi fiind mai multe teste pe raza oraşului, incidenţa este mai mare. Sigur că sunt măsuri care o să ne afecteze ca indivizi, în primul rând, dar şi ca societate, dar sper ca aceste măsuri să-şi facă efectul şi să avem o incidenţă mult mai mică. Oricum, chiar din zile următoare vom avea o incidenţă mult mai mică, pentru că cei care s-au infectat acum 2 săptămâni ies din carantină, şi atunci o să scadă numărul de cazuri pe oraş.” – a declarat primarul oraşului Ineu, Călin Abrudan

Părerile localnicilor sunt, însă, împărțite în ceea ce priveşte faptul că vor trebui să justitice cu documente fiecare deplasare pe care o fac. 

Reporter: Ce părere aveţi despre această măsură?

Localnic 1:  Este o prostie foarte mare, nu vă supăraţi pe mine. Vin din alte părţi oameni infectaţi şi ne bagă pe noi în carantină. 

Localnic 2: Să fie, să-şi facă treaba. Eu mă supun la orice spun specialiştii, nicio problemă.

Localnic 3:  Pe mine nu mă afectează, port mască, stau în casă.

Reporter: Vă protejaţi.

Localnic 3:  Da, mă protejez, normal. 

Localnic 4: Sunt terminată că trebuie să-mi schimb buletinul şi nu ştiu trebuie să mă informez, să merg să văd unde pot să rezolv, că nu ştiu. Dar nu ştiu pentru ce iară ne închide, nu ştiu ce se întâmplă.

Incidența mare de cazuri de Covid19 a determinat Direcția de Sănătate Publică Arad să crească capacitatea de testare a populaţiei din judeţul Arad, drept urmare s-a luat măsura punerii în funcțiune a apartului de testare PCR de la Sebiș.

„Suntem un judeţ de top privind capacitatea de testarem, la nivel naţional, capacitate care va creşte de săptămâna viitoare prin introducerea noului aparat de testare PCR de la Sebiş. Astfel, judeţul Arad va ajunge la un număr de cinci PCR-uri care vor testa la nivel de judeţ, atât cele de stat, cât şi cele private.” – a mai spus directorul DSP Arad, Horea Timiş, în emisiunea de la Radio Arad.

Capacitatea de testare în luna martie, la debutul epidemiei în România, era de sub 100 de teste prelucrate în fiecare zi.

În luna octombrie, în România, a fost atinsă capacitatea de prelucrare a peste 40.000 de teste pe zi.

Judeţul Arad se află printre judeţele de top 10, la nivel naţional, în ceea ce priveşte capacitatea de testare a populaţiei.