Campus nou lăsat în ruină, la Nădlac
25.08.2021

Un campus scolar ce ar fi trebuit sa fie, cel putin pe hartie, unul din cele mai moderne din tara, nu este decat o cladire uriasa abandonata in camp printre balarii Vorbim de complexul scolar din orasul aradean Nadlac, demarat in 2008.

13 ani mai tarziu,constructia este nefunctionala iar banii folositi pentru ridicarea ei s-au dus pe apa sambetei.

Orasul ar fi avut mare nevoie de un campus scolar modern.Aici, elevii invata in scoli construite pe vremea austro ungarilor, pentru care primaria plateste 110.000 de euro, chirie, in fiecare an. Nadlacul este de altfel singurul oras din judetul Arad in care nu s-a mai construit o scoala dupa 1950.

Ziduri ridicate in camp, pe 4,5 hectare la iesirea din orasul Nadlac. Atat s-a ales de proiectul ambitios de a ridica un campus scolar modern, cu sali de clasa, laboratoare, internat, cantina, garsoniere pentru profesori si terenuri de sport.

Constructia a demarat in 2008 si a fost finantata de Ministerul Educatiei. Un an mai tarziu, finantarea se opreste din cauza crizei economice.

Se cheltuisera deja 15 mioane de lei si se realizase doar 15 la suta din proiect.

Cinci ani mai tarziu proiectul demareaza din nou.

De aceasta data cu fonduri europene. Dar termenul de 1 an si 4 luni, stabilit pentru finalizarea lucrarilor, este depasit. Asa ca Primaria Nadlac se vede nevoita sa dea banii inapoi.

In prezent, salile de clasa sunt gata in proportie de 60 la suta. Nu au geamuri, mobilier, nu exista bai dotate, iar curtea este invadata de buruieni.

Cele 30 de milioane de lei, cat a fost estimarea initiala necesara pentru terminarea proiectului, nu ar mai ajunge astazi, pentru ca toate costurile de constructie s-au modificat.


In timp ce cladirea care a inghitit deja cateva miloane bune, este departe de a fi gata, cei peste 1000 de elevi din Nadlac sunt risipiti in 10 corpuri de cladire.

Cele mai multe apartin unor culte religioase iar Primaria plateste o chirile anuala de peste 100.000 de euro. Banii sunt reinvestiti in cladiri, insa acestea sunt vechi de peste 150 de ani.

Noul an scolar ii va prinde pe elevii din Nadlac tot in corpurile vechi de cladire. Si nu exista promisiuni clare ca acest complex scolar va fi vreodata gata.