Curajul este un lucru greu de deslușit. Poți avea curaj în baza unei idei prostești sau poate a unei greșeli. Sau poate se nimereşte ca cineva să te îndrume către o uşă deschisă. Oricum ar fi, nu ar trebui să punem la îndoială ceea ce simţim în acel moment.
Povestea unui campion, Dennis Man.
Născut pe data de 26 august 1998, tânărul atacant a descoperit pasiunea pentru fotbal încă de mic copil. Tatal sau, Cristian Man, a fost si el fotbalist la Strungul Arad. Am putea spune că aşchia nu a sărit departe de trunchi.
Cristian Sculici, primul antrenor al lui Dennis Man, la CS Vladimirescu, îşi aduce şi acum aminte de primele sale antrenamente cu elevul său.
„S-a născut aşa, i-a dat Dumnezeu tot, calităţile astea tehnice pe care le are şi ies în evidenţă şi în momentul de faţă. Fineţea, execuţia, uşurimea cu care driblează şi bineînţeles, în timp când a crescut, a contat foarte mult şi caracterul. La vârsta aia (n. la 6 ani) e în primul rând plăcerea de a juca, nu putem discuta despre tactică, să zici că e indisciplinat sau lucruri din astea, iar la el plăcerea de a jucachiar a fost şi s-a văzut în fiecare joc.” – a povestit despre elevul său, CRISTIAN SCULICI, fost antrenor la CS Vladimirescu.
Încununarea lui oficială ca fotbalist a avut loc în 2005, când Cristi Păcurar l-a adus la Atletico Arad, fiind la acea vreme cel mai puternic club din județ.
„Eram la Atletico, în activităţi de antrenor de copii şi juniori, meciuri peste meciuri, şi l-am văzut. Se vedea că e talent, un talent nativ, în momentul controlului balonului. În momentul în care mă uit la un jucător, la controlul balonului, mă uit şi la felul cum gândeşte şi la felul cum priveşte în perspectivă faza următoare, şi el de mic avea aceste lucruri. Vă zic, zilnic a venit de la Vladimirescu cu maşina, nu lipsea de la niciun antrenament. Era foarte ager la minte, iar jucătorii de acest gen se caută. El este şi pasator, şi marcator. Are un simţ al porţii fantastic! De mic dădea goluri în toate felurile, din toate unghiurile.” – a declarat Cristian Păcurar, director al Academiei UTA.
În vara anului 2015 se petrece un episod sugestiv pentru cariera sa. Dennis Man ajunge la UTA, care evolua la acea vreme în liga secundă. Cariera sa începe să se cimenteze si să prinda un contur bine definit, pregătindu-l astfel pe tânărul fotbalist pentru scena principală a fotbalului românesc.
ALEXANDRU MÉSZÁR, managerul clubui UTA Arad, povesteşte despre cum a avut loc această tranziţie a lui Dennis de la Atletico la UTA, şi ulterior la FCSB.
„Datorită reglementărilor Federaţiei, era nevoie de minim doi juniori în teren, iar cum proiectul UTA s-a bazat, de la început, pe jucătorii Atletico, am avut aproape 8-9 jucători sub vârstă la acel moment. Dennis a fost printre cei mai talentaţi, aşa că foarte repede, sub îndrumarea lui Roli Nagy, şi-a găsit loc în echipă. A marcat destul de repede, a devenit un jucător, nu junior, ci chiar peste valoarea titularilor seniorilor de la acea vreme. Cifrele lui au fost foarte bune. A venit şi legea tot din partea Federaţiei că şi în Liga I să fie obligatoriu jucători tineri în teren. Au fost mai multe contacte. Dennis a fost la foarte multe probe în străinătate. A şi confirmat acolo, dar fizic nu a corespuns. Deci, din punct de vedere tehnic, tactic, a fost ok, dar fizic, nu. Şi atunci, au picat acele transferuri şi a rămas interesul Stelei. (n. FCSB) Au fost şi alte cluburi interesate de el, dar clubul Steaua a fost, să zicem, cel mai hotărât. Transferul s-a făcut în ultima zi de mercato. Până noaptea, la ora 24:00, se putea transfera. La 23:45, am venit la birou şi am făcut actele ca să ajungă, deci undeva pe la ora 22:00, ne-am înţeles telefonic, condiţiile în care poate pleca. A fost de acord şi el, şi ne-am văzut chiar aici în birou, la ora 23:30, şi am perfectat actele, atât cu tatăl lui şi cu el, cât şi cu Steaua, şi la 23:45 am trimis documentaţia.”
Azi, Dennis Man este cel mai scump jucător plecat din Liga 1. Transferul său la Parma a intrat în top 10 transferuri în Europa în ianuarie 2021.