După cinci zile intense de filme documentare, Festivalul fARAD s-a încheiat duminică seara, la Cinema Arta, cu proiecția filmului „Havana, de la înălțime”. Documentarul surprinde o perspectivă mai puțin cunoscută a Cubei, văzută de oameni care locuiesc pe acoperișurile clădirilor. Aflat în sală, regizorul filmului, Pedro Ruiz, a participat la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul despre experiențele de la filmări, despre situația politică din Cuba, dar și despre sinceritatea mărturiilor acestor locuitori.
În penultima seară a festivalului, organizatorii au pregătit arădenilor o petrecere specială. Gazda a fost Cafeneaua Literară Joy`s, iar muzica a fost mixată de Andreea Esca și bloggerul Otravă. Zeci de tineri au umplut mansarda cafenelei și au dansat până în zori, alături de cei doi.
fARAD6 s-a desfășurat între 2 și 6 octombrie, sub genericul „Harta și Teritoriile”, aducând în comunitatea arădeană documentare premiate în marile festivaluri ale lumii. Filmele selectate au arătat, în limbaje cinematografice diferite, aspecte ale vieții urbane în orașe precum Madrid, Havana, Hong Kong, Roma, Kinshasa, Iași, dar și în teritorii mai puțin explorate precum taigaua Siberiană și Sahara de Vest.
În completare, festivalul a avut și câteva evenimente speciale: proiecția pentru copii „Guvernul copiilor” de Ioana Mischie, proiecția „Timebox” de Nora Agapi accesibilizată nevăzătorilor și proiecția filmului „Gust de ciment”, din cadrul Festivalului de Film Urban Eye.
De asemenea, Laboratorul fARAD, destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, a continuat și în acest an. Participanții au beneficiat de un atelier de intensiv de sunet, dar și de îndrumările invitaților speciali, realizatorii filmelor din program.
Lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, și produs de Asociația Film ETC în parteneriat cu 111 Film.
Foto: Ciprian Hord, Video: Rareş Hanţiu