Buletin cu cip, din luna august
17.03.2021
Buletinul electronic cu cip va fi disponibil în România, din luna august. Acesta va avea mărimea unui card bancar și va avea mai mai multe elemente de securitate suplimentare. Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează deja la proiectarea noului act, iar primul buletin electronic va fi emis anul acesta, pe 2 august.
Pe fața cardului vor apărea însemnele Uniunii Europene, numele, prenumele, CNP-ul, data nașterii, date expirării, seria, numărul și emitentul. Pe verso va apărea data emiterii și domiciliul.
Se va putea opta pentru buletinul simplu, însă cu acesta nu se va putea călători în afara României. De asemenea, o premieră constă în faptul că cei mici vor avea buletin de la vârsta de 12 ani.
Autoritatile centrale vorbesc de o serie de avantaje cum ar fi servicii de înmatriculare, eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Astfel persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță.