Boli care te pot lăsa fără permis
31.01.2022

Modificari in Codul Rutier 2022.

Pe lista afecțiunilor care te pot lasa fara carnet de conducere se află cele ale aparatului respirator inlcusiv cei diagnosticați cu sindromul de apnee în somn. Pentru aceste afectiuni este nevoie de consult de specialitate.

In ce priveste bolile cardiovasculare, se poate obtine sau reinoi permisul cu aviz de la medic de specialitate pentru: aritmii, tahicardii, angină, intervenţie coronariană, infarct sau accident ischemic tranzitoriu, transplant de cord.Nu se pot elibera sau reînnoi permisele celor care au: boli vasculare periferice, cardiopatii, insuficienţă cardiacă. Sunt și excepții, cu condiţia ca solicitarea respectivă să fie justificată corespunzător printr-un aviz cardiologic

Cei care sufera de afecțiuni oculare si solicită permis de conducere sau reînnoire trebuie să aibă o acuitate vizuală dacă este necesar, cu lentile de corecţie, de cel puţin 0,5.

Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie.

In ce priveste auzul , permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reînnoite pentru grupa 2 numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate.

In cazul handicapul locomotor, eliberarea sau reînnoirea este posibilă, numai cu avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale.

Diabetul zaharat, daca se urmeaza tratamrent, eliberarea sau reînnoirea se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog.

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor auto care suferă de afecţiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.

In cazul epilepsiei, solicitanţii pot fi declaraţi apţi pentru condus după trecerea unui an în care nu au mai avut loc crize.

Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile candidaţilor ori conducătorilor auto care prezintă următoarele afecţiuni:

tulburari psihice

dependența de alcool

dependenţa de substanţe psihotrope

insuficienţă renală gravă in acest caz permisele pot fie eliberate/reînnoite in baza unui aviz medical autorizat şi cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.