Boli care te lasă fără permis auto
07.11.2019

Poate părea incredibil dar există o serie de boli care te lasă fără permisul auto. Cea mai întâlnită dintre acestea este apneea în somn. Problemele cu vederea este una dintre afecţiunile care îi pot pe şoferi fără dreptul de a conduce.

Nu au dreptul să şofeze nici cei care au daltonism. După pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. În urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi, persoanele care au fost afectate își recapătă dreptul de a conduce.

Din sfera afecțiunilor neurologice, persoanele care suferă de epilepsie nu au dreptul de a deține permis auto sau de a-și reînnoi permisul de conducere existent.

De asemenea, persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoție nu au dreptul de a conduce sau reînnoi permisele auto. Se includ și persoanele care suferă de tensiune arterială anormală, cei care poartă stimulator cardiac, dar şi cei cu antecedente de infarct miocardic.

Persoanele care au suferit episoade repetate de hipoglicemie acută nu pot avea permis de conducere sau de a-și reînnoi permisul existent. Cei care suferă de diabet zaharat și sunt sub un tratament medicamentos au nevoie de un aviz medical autorizat și controale medicale periodice, cel puțin o dată la cinci ani.